Минулого року прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження ґрунтів". Мета його – зобов’язати землекористувачів дбати про відновлення продуктивної сили ґрунтів.
Нагадую, що відтоді стаття 55 Кодексу України про адміністративні порушення правил землеустрою передбачає за відхилення в проектах накладання штрафів на громадян від 5 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а стосовно посадових осіб вони складають відповідно від 15 до 30 мінімумів. Використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, котрі забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та опоряджування угідь, – тягне за собою штраф на громадян від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб вони коливаються в межах 300–500 мінімумів
У прикінцевому положенні Закону зазначається, що він набирає чинності через дев’ять місяців з дня його опублікування, тобто з 31.07.2010 року. Однак, у червні поточного року Президент України Віктор Янукович підписав Закон №2290–ІV, який змінює зміст пункту 1 розділу ІІ прикінцевого положення. Він доповнений словами, що Закон набирає чинності з 1 січня 2012 року.

Заступник начальника відділу Держкомзему у Снігурівському районі В. Ю. Хомко