У 2012 році за фактами вчинення злочинів у сфері земельних відносин порушено 8 кримінальних справ, у тому числі 4 – про корупційні злочини, вчинені саме посадовими особами органів влади та самоврядування.
За документами прокурорського реагування скасовано більше 400 незаконних рішень органів місцевого самоврядування, розпоряджень місцевих державних адміністрацій, внаслідок чого повернуто державі і територіальним громадам понад 750 га незаконно вилучених земель різних категорій. Також попереджено протиправне надання ще 5040 га загальною вартістю понад 40 млн. грн.
В цілому, набули поширення випадки прийняття незаконних рішень про надання земель, насамперед сільськогосподарського та комерційного призначення, за відсутності розроблених та затверджених в установленому законом порядку проектів землеустрою, без проведення земельних торгів тощо.
Такі випадки зафіксовано майже у всіх районах області. Водночас надання земель за так званими “тимчасовими угодами”, які зі зрозумілих причин не підлягають державній реєстрації – це “палиця про два кінці”. З одного боку, це наповнює бюджети. З іншого – призводить до неврахованого використання земель. А отже, дає можливість сільгоспвиробникам ухилятися від сплати встановлених податків від реалізації сільгосппродукції. Це, в свою чергу, сприяє тінізації аграрного сектору економіки та втраті з боку держави в цілому контролю над процесами оренди земельних угідь і виробництва сільгосппродукції в країні.