Значна кількість громадян звертається з питанням щодо роз’яснення необхідності присвоєння кадастрового номера земельним ділянкам, що знаходяться в їх власності та користуванні, особливо це стосується при оформленні цивільно-правової угоди на земельну ділянку або житловий будинок.
Угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються. Відповідно до ст. 132 Земельного кодексу України угода повинна містити кадастровий номер земельної ділянки. Він потрібен обов’язково для оформленої у власність та також для неоформленої земельної ділянки.
Якщо земельна ділянка приватизована, але кадастровий номер не присвоєно і відомості про земельну ділянку не внесені до державного реєстру земель, то відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про державний земельний кадастр” їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою власників у встановленому законом порядку. Технічна документація має бути виготовлена на всю земельну ділянку, їй має бути присвоєний кадастровий номер та внесені всі дані до Державного земельного кадастру з відкриттям Поземельної книги.
Щодо неоформлених (неприватизованих) земельних ділянок, на яких розміщені житлові будинки і власники яких бажають їх продати або іншим чином відчужити, згідно п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про державний земельний кадастр” встановлено, що у разі, якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розміщений житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власника житлового будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), Власник житлового будинку або власник (користувач) земельної ділянки має право звернутись до землевпорядної організації і замовити вищевказану технічну документацію для присвоєння кадастрового номера.

В.В. Кифоренко, начальник відділу Держкомзему умісті Очаків Миколаївської області, депутат Очаківської міської ради від Партії регіонів

(Газета "Очаків", 25.05.2012 р.)