Нарахування земельного податку проводиться за даними державного земельного кадастру з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою за договором оренди (ст.286 ПКУ).
Згідно із Земельним кодексом України (далі – ЗКУ) землі садових товариств розподіляються по відповідних категоріях: земельні ділянки сільськогосподарського призначення – землі під багаторічні насадження; землі несільськогосподарського призначення – землі загального користування (земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями, спорудами та іншими об’єктами загального користування (п. 4 ст. 35 ЗКУ)).
Ставка земельного податку за один гектар становить:
– за земельні ділянки під багаторічними насадженнями – 0,03% від їх нормативної грошової оцінки (пп. 1 п. 1 ст. 272 ПКУ);
– за земельні ділянки, зайняті садовими та/або дачними будинками фізосіб – 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі по області (п. 2 ст. 277 ПКУ). Садові товариства – суб’єкти господарювання юрособи – самостійно обчислюють суму податку, щорічно, на 1 січня і до 1 лютого поточного року надають до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частинами по місяцях. Під час подання декларації разом з нею подається довідка (виписка) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки (п. 2 ст. 286 ПКУ).
Садове товариство має право на пільги зі сплати земельного податку за земельні ділянки, що входять до складу земель юрособи, що знаходяться у власності або постійному користуванні фізосіб певної категорії громадян (інваліди І та II групи, особи, що мають 3-х і більше дітей до 18 років, пенсіонери (за віком), ветеранів війни, особи, постраждалі від ЧАЕС). Згадані категорії громадян користуються пільгою на приватизовані земельні ділянки, зайняті багаторічними насадженнями у межах норм, визначених ЗКУ. За земельні ділянки загального користування члени садового товариства повинні платити земельний податок на загальних підставах.
Податковим кодексом передбачена фінансова відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності до податкового органу (штраф 170 грн. – за кожне неподання або несвоєчасне подання; 1020 грн. – за ті ж дії, вчинені повторно протягом року) і адміністративна відповідальність для посадових осіб юрособи (пп. 1 п. 1 ст. 111, ст. 112 ПКУ).

(За матеріалами газети "Реклама на село")