Реформування земельних відносин в Україні здійснюється два десятиліття. Це тернистий і складний шлях до запровадження цивілізованого ринку земель. Головним кроком до введення в обіг земель сільськогосподарського призначення (СГП) має бути скасування мораторію на відчуження земельних ділянок СГП, який обмежує конституційні права власників земельних ділянок. Відповідно до частини першої ст. 41 Конституції України “Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами свої інтелектуальної, творчої діяльності”. Адже мораторій замість вирішення існуючих проблем призводить до нагромадження нових.
Формування ринку земель СГП є одним з найбільш дискусійних і заполітизованих питань аграрної політики в Україні. У суспільстві точаться запеклі дискусії щодо цього питання. За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка “українці з острахом ставляться до земельної реформи та запровадження ринку землі сільгосппризначення, оскільки не розуміють до кінця суті справи, а у суспільній свідомості панують міфи, які нагнітають панічні настрої”. Проте міністр упевнений, що і громадяни, і більшість політичних сил визнають, що запровадження формування ринку земель СГП на часі. Його буде сформовано за умови належного нормативно-правового забезпечення та встановлення засад його функціонування.
Запровадження в Україні повноцінного ринку земель СГП та його ефективного державного регулювання дозволить забезпечити реалізацію цілої низки важливих на сьогодні проблем, зокрема:
– повноцінну реалізацію права приватної власності та інших прав на земельні ділянки СГП усіма суб’єктами земельних відносин, створення сприятливого ринкового середовища, що забезпечує постійний перехід речових прав на нерухоме майно до найбільш ефективних власників;
– кардинальне підвищення інвестиційної привабливості сільського господарства;
– раціональний перерозподіл та оптимізацію використання земель сільськогосподарського призначення;
– встановлення об’єктивної ринкової вартості земельних ділянок СГП у процесі їх економічного обігу;
– підвищення ефективності використання природно-ресурсного потенціалу земель СГП та забезпечення стратегічної продовольчої безпеки держави;
– безперешкодний доступ громадян до землі як ресурсу людського розвитку;
– збереження та створення робочих місць у сільській місцевості;
– стимулювання розвитку інститутів громадянського суспільства у питаннях захисту прав власників земельних ділянок.
Світовий досвід показує, що регулювати ринок земель набагато ефективніше, ніж заганяти його “у тінь”. Законодавство багатьох європейських країн передбачає існування системи регулювання обороту земель СГП.
Таким чином, прийняття Закону “Про ринок земель”:
– розблокує проведення земельних торгів щодо вільних земельних ділянок та прав оренди на них;
– сформує коло набувачів земельних ділянок СГП: громадяни України, фермерські господарства, держава та органи місцевого самоврядування;
– обмежить участь іноземного капіталу;
– припинить спекуляцію земельними ділянками СГП;
– встановить заборону надмірної концентрації земельних ділянок;
– забезпечить стале землекористування шляхом визначення механізму консолідації земель СГП.
Разом з тим Микола Присяжнюк зауважив, що земельна реформа за своєю суттю не обмежується лише введенням ринку землі сільськогосподарського призначення. “Це цілий комплекс стратегічних заходів, таких як створення прозорого ринку землі, залучення фінансових ресурсів у сферу АПК, охорона родючості ґрунтів, інвентаризація, розмежування земель державної та комунальної власності, встановлення меж населених пунктів, демаркація державного кордону, створення електронного загальнодержавного земельного кадастру”, – роз’яснив очільник Мінагрополітики.
Микола Присяжнюк наголосив, що завершення земельної реформи — один із пріоритетів влади. “Це дуже сміливе і відповідальне рішення. Проте сьогодні влада розуміє і глибоко усвідомлює, що без завершення земельної реформи неможливий подальший економічний розвиток аграрного сектору та й країні в цілому”, – упевнений міністр.

За матеріалами Державного агентства земельних ресурсів України

(Газета "Прибузький вісник", 02.07.2011 р.)