Сьогодні у засобах масової інформації проводиться широкомасштабна інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо земельної реформи та впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Кампанія проводиться, як на державному рівні так і на рівні кожного населеного пункту України.
Як відзначає Голова Держземагенства Тимченко С. М. проект закону «Про ринок земель» є одним із найбільш жорстких і найбільш регульованим у Європі. Він містить три важливі особливості:
Перша – власником може стати фізична особа громадянин України, фермерське господарство і держава.
Друга – олігархи та латифундисти не зможуть тотально скупити українську землю (в одних руках може бути зосереджено більше 2 тис. гектарів землі). В угодах, які перевищують 150,00 тис. грн. покупцю буде необхідно надати податкову декларацію про доходи, щоб держава могла побачити походження доходів.
Третя – спекулювати землею стане не вигідно. При перепродажу уздовж першого року державне мито дорівнюватиме 100% від нормативної грошової оцінки земель, другого року – 90 %, третього – 80 % і так далі.
Крім того, Голова Держземагентства України радить селянам – за жодних обставин землю не продавати! Запровадження ринку землі безумовно підвищить вартість земель сільськогосподарського призначення (за оцінкам експертів у 15 разів!) і передбачає цілу низку варіантів отримання фінансових вигод від унікальної власності на землю.
Відповідно до складеного Графіку з 28 вересня по 4 жовтня 2011 року в області відбулися засідання круглих столів на тему «Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення – потужний імпульс для розвитку вітчизняної економіки та збереження українського села».
На засідання круглих столів були запрошені представники органів виконавчої влади на місцях, органів місцевого самоврядування, голови фермерських господарств, керівники приватних сільськогосподарських підприємств та землевласники з активною життєвою позицією.
Під час обговорення внесені пропозиції передбачити на законодавчому рівні наступне:
1. З метою недопущення масового продажу земель збільшити розмір орендної плати до 4,5 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок для створення економічних переваг у володінні землею;
2. При продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності надавати перевагу місцевим товаровиробникам;
3. Для забезпечення здорової конкуренції встановити обмеження щодо кількості землевласників біля 1 населеного пункту – не менше 3 осіб.
4. Внести зміни до нормативних актів, які регулюють зарахування державного мита до бюджету, а саме: передбачити у разі продажу земельної ділянки надходження державного мита до місцевих бюджетів за місцем розташування земельної ділянки.
5. Передбачити запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення з дня створення оновленого електронного картографічного матеріалу та налагодження роботи автоматизованої системи державного земельного кадастру.
6. Дозволити продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності в першу чергу тим громадянам , які пропрацювали на землі 5 років і більше, а саме займалися виробництвом сільськогосподарської продукції.
7. Провести інвентаризацію та нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення.
8. Перші три роки після відміни мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення дозволити купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише державі.
9. Передбачити на державному рівні кредитування осіб, які бажають викупити землі, наприклад, створити державний земельний банк та надавати кредити під вигідні відсотки.
10. Зобов’язати власників використовувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення відповідно до Проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, тим самим забезпечивши здійснення організації сільськогосподарського виробництва і впорядкування сільськогосподарських угідь у межах землеволодінь та землекористувань для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, раціонального використання та охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів.