Вчора, 23 червня, відбулася нарада керівників управлінь і відділів Держкомзему у районах і містах Миколаївської області.
На порядку денному стояло питання, озвучене напередодні Президентом України В. Януковичем з телеекранів — завершення земельної реформи, створення земельного кадастру, впровадження ринку сільгоспземель.
Реформування земельних відносин в Україні здійснюється два десятиліття, – наголосив начальник головного управління Держкомзему у Миколаївській області В. П. Янчук. Це тернистий і складний шлях до запровадження цивілізованого ринку земель, – підкреслив керівник.
Головним кроком до введення в обіг земель сільськогосподарського призначення має бути скасування мораторію на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, який обмежує конституційні права власників земельних ділянок. Згідно з Конституцією України, кожен має право володіти, користуватися розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності, нагадав В. П. Янчук. На його думку, мораторій замість вирішення існуючих проблем, призводить до нагромадження нових.
Крім того, зазначив голова наради, земля залишиться в руках наших співвітчизників. Завдяки господарському підходу власників — справжніх власників — турбота про відновлення родючості землі та підвищення її якості вже не буде порожнім звуком. Що ж до ціни землі, то це питання В. Янчук образно перефразував: “Наразі неможливо порівнювати вартість землі в Україні та, скажімо, Франції, Німеччині, Японії. Не та економічна обстановка. Адже всі знають — які економічні реалії, така й вартість на засоби виробництва. Зокрема, й на такий фундаментальний, як земля. Все одно що порівнювати вартість мотокультиватора та палички-копачки десь у папуасів”.
В. Янчук також доручив всім присутнім спільно з органами державної влади та місцевого самоврядування, а також місцевою комунальною пресою ознайомити людей з прес-релізами та інформаційними листами фахівців МінАПК і Держземагентства, листівками Спілки землевпорядників України. Однак, на його думку, не слід виключати і безпосередній контакт влади і людей. Відтак сільські голови проводитимуть сходки селян. Кожний власник земельного паю отримає інформацію просто від свого ж односельця. Причому не тільки усну — кожному роздаватимуться листівки з переліком найактуальніших питань по земельній реформі та ринку землі. Ці питання — узагальнені звернення громадян до органів влади щодо ринку земель. Всього буде роздано понад 200 тис. таких буклетів. Хто не отримає цю інформацію на сходках — листоноша вкине у поштову скриню.
Всі учасники зборів отримали суворе доручення — йти до людей. Закликаємо і громадськість до активних дій — слідкувати за публікаціями місцевої преси, відвідувати сільські сходки, цікавитися життям свого населеного пункту, всіляко проявляти свою громадянську позицію.