У першому півріччі 2011 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні може бути знятий. Про це сьогодні заявив глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.
"Президент Віктор Янукович неодноразово говорив, що це необхідно зробити найближчим часом", – зазначив Льовочкін.
На його думку, перетворення сільгоспземель на товар здатне подвоїти ефективність аграрного сектора країни. "Це нові інвестиції, нові технології, при тому, що земля – це відновлювальний ресурс", – підкреслив глава Адміністрації Президента.
Він також додав, що відповідальними за створення законодавства, необхідного для формування в Україні повноцінного ринку сільськогосподарських земель є Прем’єр-міністр Микола Азаров і профільний міністр Микола Присяжнюк.
Нагадаємо, що Конституційний Суд України на початку грудня 2009 року визнав неконституційним закон про антикризові заходи в агропромисловому комплексі, який містив норму про заборону продажу земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 року. Це викликало дискусії серед фахівців і юристів про те, чи зберігається заборона на продаж сільгоспземель, хоча перехідні положення Земельного кодексу України, як і раніше, містять норму про таку заборону до вступу в силу законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.

(За матеріалами Інтернет-видання "Новости-N")