Фермери ініціюють скасування постанови Кабміну про підвищення нормативної оцінки землі, що призвело до майже двократного зростання орендних платежів. Інакше щоб платити підвищену оренду, фермерам доведеться вирощувати виключно соняшник і рапс.
Фермери вимагають скасувати постанову Кабміну про збільшення нормативної грошової оцінки земель, оскільки підвищені орендні платежі, які воно спровокувало, непід’ємні для учасників ринку.
Нагадаємо, що постанова Кабінету Міністрів «Про внесення змін в методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» передбачає застосування до нормативної грошової оцінки земель коефіцієнта 1,758. Постанову було прийнято в жовтні минулого року і вона набрала чинності з 1 січня. В результаті орендні платежі, базою для розрахунку яких є цей показник, зросли майже вдвічі.
Як пояснюють фермери, приймаючи цю постанову, уряд виходив з помилкової передумови, що рекордний урожай 2011 року стане нормою для України.
Якщо проаналізувати величину орендних платежів на аграрному ринку України, то традиційно вона відповідає одній десятій від надходжень з гектара. За статистикою, останніми кількома роками середня орендна плата в країні становила 316-405 гривень/га.
Таке співвідношення є і в Європі – при доході з гектара в 2-2,5 тис. євро, оренда становить 450-600 євро. Але фермер все одно платить десятину, тому що європейські держави дотують по 300 євро на гектар.
За підрахунками фермерів, збільшення орендних платежів призведе до того, що в 2012 році, який і без того буде складним через несприятливі погодні умови, аграрії повинні будуть до 30% урожаю направити на оплату оренди.
Через те, що навантаження на гектар виросте майже вдвічі, фермери масово переорієнтовуються на високорентабельні культури – в першу чергу соняшник і рапс.
В якості альтернативи учасники ринку пропонують збільшити земельний податок, який зараз становить близько 15 грн. на гектар, втричі.
Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк не виключив можливості внесення відповідних корекцій до законодавства.

(За матеріалами газети "Реклама на село")