Згідно із Земельним кодексом України користування землею є платним. Плата за землю стягується у вигляді земельного податку та орендної плати.
Земельний податок сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Орендна плата стягується за земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в оренду.
Нарахування плати за землю фізичним особам (окрім підприємців) проводиться державними податковим інспекціями, які видають платнику податкове повідомлення про сплату до бюджету плати за землю з фізичних осіб.
Річну суму нарахованої плати за землю громадяни сплачують рівними частками: до 15 серпня і до 15 листопада щороку.
ДПА в Миколаївській області звертає увагу громадян, що наближається другий термін сплати плати за землю з фізичних осіб (15 листопада).
Фізичні особи-підприємці самостійно розраховують на 1 січня звітного року суму земельного податку і орендної плати за оренду земельних ділянок державної і комунальної власності на звітній рік і подають розрахунок до податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки. Сплата земельного податку і орендної плати за ділянки державної і комунальної власності здійснюється рівними частками щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.
У випадку набуття права власності та/або права користування земельною ділянкою протягом року платник земельного податку надає звітний розрахунок протягом місяця з дня виникнення такого права. При цьому власники землі і землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
З питань, які виникають під час стягування до бюджету плати за землю з фізичних осіб, в тому числі під час визначення податкового зобов’язання, термінів сплати земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної чи комунальної власності, прохання звертатися до державних податкових інспекцій за місцем знаходженням об’єктів оподаткування, на сайт ДПА в Миколаївській області (www.odpa14.gov.ua) або ДПА України (www.sta.gov.ua).

За матеріалами Інтернет-газети "Новости-N"