Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 року № 835 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг» визначено перелік адміністративних послуг, що надаються Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами.
Згідно з додатком 2 до цієї постанови, до платної адміністративної послуги, яку надає Головне управління Держземагентства у Миколаївській області відноситься обов’язкова, добровільна державна експертиза землевпорядної документації, а також вибіркова державна експертиза землевпорядної документації (у разі видачі негативного висновку).
Розмір плати за надання вищезазначеної адміністративної послуги – 3 відсотки від кошторисної вартості проектно-вишукувальних робіт, але не може бути менше 20 гривень (додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 року № 835).
Оплата послуг здійснюється шляхом попереднього перерахування коштів через банки та/або відділення поштового зв’язку; підтвердженням оплати послуги є платіжне доручення або квитанція з відміткою банку чи відділення поштового зв’язку.
Замовниками державної експертизи є органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, землевласники, землекористувачі, підприємства, установи, організації і громадяни, зацікавлені у проведенні такої експертизи, а також розробники об’єктів державної експертизи (ст. 7 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації”).