Обмеження та заборони

Розділом IV «Запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням» Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування встановлені обмеження та заборони певних видів поведінки, зокрема щодо:
– використання службових повноважень чи свого становища (ст. 22 Закону);
– одержання подарунків (ст. 23 Закону );
– сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (ст. 25 Закону);
– діяльності колишніх посадовців та службовців, пов’язаної з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, після припинення їхньої служби (ст. 26 Закону).
Звертаємо увагу, що Законом України «Про запобігання корупції» встановлено обмеження щодо використання суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення службових повноважень та свого службового становища. Такі обмеження поширюються на чітко визначене законом коло осіб визначених частиною першою статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».
Зазначеним особам забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з ним можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах (стаття 22 Закону № 1700).
Критерієм для розуміння понять правомірності та неправомірності використання службових повноважень чи свого становища є відповідність дій посадових та службових осіб вимогам законів та інших нормативно-правових актів, посадових інструкцій, положень про структурні підрозділи тощо.

Наслідки та відповідальність

Наслідками порушення вимог щодо обмеження та заборони неправомірного використання службових повноважень чи свого становища можуть стати:
скасування або визнання незаконними нормативно-правових актів, рішень, виданих (прийнятих) з порушенням вимог Закону № 1700;
визнання недійсними правочинів, укладених внаслідок порушення вимог Закону № 1700;
відшкодування збитків, шкоди, завданих державі, фізичним та юридичним особам внаслідок вчинення корупційного правопорушення;
вилучення незаконно одержаного майна.
Статтею 65 Закону № 1700 встановлено, що за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.
Увага! Неправомірне використання службових повноважень чи свого службового становища може призвести до арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самій строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від 250 до 750 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (тобто від 4250 до 12750 грн.) та зі спеціальною конфіскацією (за ч.1 ст. 364 Кримінального кодексу України) або до позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (тобто від 8500 до 17000 грн.) та зі спеціальною конфіскацією (за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України).