Упродовж 2012 року спеціалісти Головного управління Держземагентства у Миколаївській області розглянули 482 звернення громадян. Це майже на 10 відсотків менше у порівнянні з відповідним періодом 2011 року. Позитивна тенденція до зменшення кількості звернень пов’язана з постійним веденням землевпорядниками інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо актуальних питань земельних правовідносин у регіоні.
Також цьому сприяють проведення прийомів громадян, розміщення на офіційному веб-сайті Головного управління та в друкованих засобах масової інформації роз’яснень проведення земельної реформи.
Зокрема, у зверненнях землевласників та землекористувачів актуальними залишаються питання, що стосуються роз’яснення норм чинного земельного законодавства, вирішення земельних спорів. Також громадяни порушують питання щодо безоплатної передачі наділів у власність із земель державної та комунальної власності, роз’яснення порядку реєстрації державних актів та виділення земельних паїв у натурі.