Земля — найважливіша складова природних ресурсів, основа рослинного і тваринного світу; вмістилище природних багатств, головний засіб виробництва в сільському господарстві. Тому раціональне землекористування є обов’язковою складовою комплексної системи експлуатації та охорони природних ресурсів.
Сьогодні надзвичайно загострилася проблема збереження, відтворення, раціонального використання сільгоспугідь. Значно зросла площа еродованих земель. Родючість ґрунтів упала до критично низького рівня. Найбільше занепокоєння викликає прогресуюча втрата гумусу в них. Споживацький підхід до вирощування сільськогосподарських культур, відсутність сівозмін, розорювання пасовищ спричинили різке зростання деградаційних процесів. Якщо такі тенденції у землекористуванні й надалі розвиватимуться, то в недалекому майбутньому ми просто втратимо основне природне багатство — продуктивні ґрунти, перетворивши їх на субстрат, де урожай можна буде отримувати тільки при внесенні високих доз мінеральних добрив.
Впродовж останніх років питання збереження родючості сільськогосподарських земель розглядалося в усіх вищих органах державної влади: Верховній Раді, Кабінеті Міністрів, Раді національної безпеки та оборони України й у відповідних центральних і місцевих органах виконавчої влади.
На Новоодещині згідно з розпорядженням голови райдержадміністрації №301-р від 10 травня 2011 року триває місячник із раціонального використання та охорони земель державної й комунальної власності. Управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації розроблено ряд заходів, спрямованих на посилення контролю за землекористуванням. Зокрема, всім сільгосптоваровиробникам району рекомендовано найбільш оптимальну структуру посівних площ, де в процентному відношенні до ріллі зернові та зернобобові культури складають 60%.
Спільно з відділом Держкомзему в Новоодеському районі, міський і сільські голови обстежують площі наявних посівів. За їх результатами складають акти. Слід сказати, що більшість сільгосппідприємств намагаються дотримуватися даних рекомендацій. Порушників земельного законодавства, які неефективно використовують сільгоспугіддя, викликають на засідання відповідних комісій міської та сільських рад. У полі зору районної й комісій сільських рад — раціональне використання землі господарствами, які орендують 100 і більше гектарів.
Сільські голови постійно контролюють ведення погосподарських книг на територіях місцевих рад.
Відповідні районні комісії визначають збитки, нанесені земельним ресурсам у результаті безгосподарського ставлення до них (посів соняшнику по соняшнику, розорювання пасовищ для вирощування технічних культур тощо). Матеріали буде надано у правоохоронні органи для належного реагування.
У районі проводиться інвентаризація угідь із метою точного визначення категорії земель, наявних площ та їх цільового використання. Також велика увага приділяється виконанню умов договорів оренди земельних ділянок, які перебувають у державній і комунальній власності.
Земля зачекалася справжніх господарів. Настав момент, коли треба зупинитися й замислитися: чи правильно чинимо, чи по-хазяйськи ставимося до землі? Відповівши чесно на ці питання, засукати рукави й виправляти помилки, бо вони дорого коштуватимуть наступним поколінням.
В. Казакуца, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

(Газета "Промінь", 26.04.2011 р.)