За попередніми розрахунками, у 2014 році район за рік недоотримує 323,8 тис. грн. від несплати земельного податку та орендної плати особами, які використовують земельні ділянки державної власності без належно оформлених правовстановлюючих документів на землю. Як правило, такі порушення виникають при використанні земель особами, яким надано дозвіл на виготовлення землевпорядної документації, але право володіння або користування земельною ділянкою не зареєстроване (документація не замовлена або в розробці, розроблена та надана для затвердження, затверджена, але право не зареєстроване тощо).
Для регулювання питань наповнення місцевих бюджетів розпорядженням райдержадміністрації від 22.04.2014 №86 створено комісію по визначенню збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам. Одним із основних завдань комісії, визначених Положенням, є розрахунок розміру збитків бюджетів у вигляді недоотриманої орендної плати за час тимчасового використання земельних ділянок державної власності без належно оформлених документів.
У райдержадміністрації відбулося чергове засідання вищезазначеної комісії. За результатами роботи комісії була визначена сума коштів, які втрачають місцеві бюджети від несплати за користування земельними ділянками відповідно до складеного реєстру осіб. Також комісією прийнято рішення про повідомлення осіб, які використовують землю без належно оформлених документів, про необхідність внесення плати за землю у формі орендної плати та у розмірах згідно здійснених розрахунків та вирішити питання щодо прискорення отримання правовстановчих документів на земельні ділянки.
На даний час рекомендаційні листи передані до місцевих рад для вручення землекористувачам.
Робота комісії по визначенню збитків продовжується, хід сплати за землю особами, визначеними в реєстрі, тримається на контролі.

І. Юрчак
заступник начальника відділу Держземагентства у Доманівському районі.
(Газета “Трибуна хлібороба”, 18.09.2014 р.)