За станом на початок червня в Миколаївській області вилучено із сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва 5,35 га земель (сільськогосподарські угіддя). Про це зазначила заступник начальника землевпорядної служби області Катерина Василюк. «Нараховано втрати сільськогосподарського виробництва у сумі 173,4021 тис. грн. Фактично до бюджетів різних рівнів надійшло 173,4021 тис. грн» – повідомила посадовець.
З початку 2015 року використано 44,80 тис. грн., що становить 0,4% від загальної суми коштів, що надійшли в порядку відшкодування втрат.
На спеціальних рахунках обласного та місцевих бюджетів Миколаївської області за станом на теперішній час знаходиться 9871,6902 тис. грн., що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.
За аналогічний період минулого року втрати сільськогосподарського виробництва становили 1592,2366 тисяч гривень, було використано 36,0740 тис. грн. (0,4 % від загальної суми). Загалом в даний період вилучили 21,7866 га земель із сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.
Катерина Василюк зазначила: «Інститут відшкодування втрат є вагомим економічним важелем забезпечення пріоритетності земель сільськогосподарського призначення та лісових земель Миколаївської області по відношенню до інших видів цільового використання». За її словами, особи, зацікавлені у відведенні земельних ділянок на Миколаївщині, змушені розглядати альтернативні варіанти, не пов’язані із виведенням з обороту сільськогосподарських та лісових угідь. З іншого боку, кошти, що надходять на відшкодування втрат, є важливим джерелом фінансування витрат на поліпшення земель нашого регіону, адже втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва не є збитками землевласників та землекористувачів. Тому, на відміну від останніх, відшкодовуються до відповідних бюджетів територіальних громад нашої області і мають чітко визначене призначення.