Дев’ятнадцятого жовтня п. р. у великій залі районної ради відбувся міжрайонний семінар на тему: “Сучасний стан реформування земельних відносин у Миколаївській області”. У семінарі взяли участь голови фермерських господарств та інших сільгоспформувань Братського, Арбузинського та Єланецького району.
Відкрив зібрання перший заступник голови райдержадміністрації М. С. Галабан.
Заступник начальника Головного управління Держкомзему у Миколаївській області В. Е. Тумілович зупинився на проекті Закону України “Про ринок земель”. Він, зокрема, наголосив, що має бути цивілізований ринок землі згідно Закону України “Про ринок земель”, навів конкретні приклади загальної вартості сільгоспугідь по Україні, вартість орендованих земель (паїв), нормативну грошову оцінку ріллі тощо. Підкреслив, що згідно проведеного опитування, більша частина власників земельних паїв не має наміру продавати землю, а, як і раніше, здавати в оренду або обробляти одноосібно. Закон покликаний вирішити ті питання, які до даного часу є проблемними, тому його прийняття на часі.
Помічник ректора Миколаївського державного аграрного університету В. В. Кузьома зупинився на питанні: “Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення – потужний імпульс розвитку економіки”.
Пропозиції Асоціації фермерів та приватних землевласників України щодо змін до законопроекту “Про ринок земель” оприлюднив зібранню О. П. Меріков, начальник відділу Держкомзему у Братському районі.
Прийняття даного Закону викликає багато питань у землекористувачів. Зокрема, голова фермерського господарства П. А. Висоцький вважає, що у країні ще не готові до ринку землі, побоюється, що землю скуплять дуже заможні люди, тому реформу, на його думку, проводити ще рано.
Директор ППАФ “Вікторія” хотів отримати відповідь на запитання: чому у проекті Закону України “Про ринок земель” не передбачено права на купівлю землі юридичними особами.
В. Е. Тумілович давав відповіді й пояснення на запитання, які надходили, зокрема, він переконаний, що даний закон направлений передовсім на те, щоб був господар у всіх земель, а не тільки тих, які дають нині вагомий прибуток. Були рекомендації щодо укладання договорів оренди довгостроково — на 15-20 років, підкреслювалося, що у фермерів нормальна перспектива подальшого розвитку.
На завершення семінару землекористувачам було запропоновано надавати пропозиції до проекту Закону, зважено вивчити всі його статті, визначити для себе перспективу подальшого господарювання на землі.

(Газета “Перемога”, 22.10.2011 р.)