9 квітня 2013 року наказом Держземагентства України N 142 «Про внесення змін до наказу Держземагентства України від 28 лютого 2013 року N 72» затверджено Методичні рекомендації щодо порядку реалізації головними управліннями Держземагентства в областях, містах Києві та Севастополі повноважень з передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або користування (на безконкурентних засадах) для всіх потреб» які визначають механізм передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або користування.
Рішення Головного управління Держземагентства у Миколаївській області (далі: територіального органу) про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою чи про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або користування рекомендується приймати у вигляді наказу (далі – наказ).
Наказ приймається по кожній земельній ділянці окремо.
Заявнику надається завірену належним чином копію наказу.
Наказ рекомендується приймати у місячний термін.
У разі якщо проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок із земель сільськогосподарського призначення державної власності розроблені на підставі рішень, прийнятих до 01.01.2013 року органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування (далі – відповідні органи), рішення про затвердження проекту землеустрою рекомендується приймати територіальним органом.
У разі якщо рішення про надання у оренду земельних ділянок із земель сільськогосподарського призначення державної власності прийняті органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування до 01.01.2013 року, але відповідні договори оренди не були укладені, їх укладання рекомендується приймати теж територіальним органом.

Механізм прийняття рішення про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою

При надходженні до територіального органу клопотання громадян, про одержання у власність або користування земельної ділянки, здійснюється його реєстрація та вносяться відомості до програмного забезпечення.
Після реєстрації клопотання територіальний орган зобов’язаний у двадцятиденний строк перевірити:
– наявність викопіювання на якому зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, та документів, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві, або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання для ведення фермерського господарства);
– відсутність передачі заявнику земельної ділянки безоплатно у власність;
– чи відносяться землі до земель сільськогосподарського призначення державної власності;
– відповідність бажаного місця розташування земельної ділянки схемі землеустрою та іншим проектам землеустрою та документаціям;
– чи має право особа набувати права користування земельною ділянкою;
– чи підлягає продажу земельна ділянка (право на неї) на земельних торгах у разі надання земельної ділянки в оренду;
– наявність нормативної грошової оцінки земель.
2. У разі дотримання вищевказаних вимог, територіальний орган у п’ятиденний строк готує наказ про надання дозволу на розроблення відповідної документації із землеустрою.
3. Територіальний орган у п’ятиденний строк після підписання та реєстрації наказу надсилає заявнику лист із завіреною копією наказу.

Механізм прийняття рішення про затвердження документації із землеустрою

1. При надходженні (після державної реєстрації земельної ділянки та права власності держави на неї) до територіального органу проекту землеустрою або технічної документації, підписаного сторонами договору оренди земельної ділянки, у п’ятиденний строк перевіряється:
– зміст проекту, технічної документації із землеустрою, договору оренди на відповідність вимогам діючого законодавства;
– наявність витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель (у разі передачі земельної ділянки у користування).
2. У разі відсутності зауважень до поданих матеріалів, територіальний орган у чотириденний строк готує наказ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або користування.
3. Територіальний орган у п’ятиденний строк після підписання та реєстрації наказу надсилає заявнику лист із завіреною копією наказу.
4. У разі передачі земельної ділянки в оренду територіальний орган здійснює заходи щодо організації підписання договору оренди.
5. У разі невідповідності законодавству або наявності зауважень до поданих матеріалів, територіальний орган протягом п’яти днів інформує заявника про відмову у наданні земельної ділянки із зазначенням конкретних причин відмови.