щодо можливості отримання військовослужбовцями (учасниками антитерористичної операції) у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, для ведення садівництва та інформацію про процедуру надання земельних ділянок та оформлення права власності на них
Військовослужбовець (учасник антитерористичної операції) звертається з клопотанням до:
– Головного управління Держземагентства в Миколаївській області за місцем розташування земельної ділянки, якщо бажана земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення державної власності (прийом звернень (клопотань) проводиться Відділом Держземагентства у Врадіївському районі Миколаївської області);
– відповідної сільської, селищної або міської ради, якщо бажана земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту.
Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.
Передача земельних ділянок у власність громадянам провадиться після затвердження проекту приватизації земель у порядку, встановленому Земельним кодексом України.
Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є:
– юридичні особи та фізичні особи-підприємці, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працюють сертифіковані інженери-землевпорядники.
Перелік розробників документації із землеустрою на території області можна отримати у Відділі Держземагентства у Врадіївському районі Миколаївської області.
Відповідно до статті 186-1 Земельного кодексу України:
1. Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин (Відділ Держземагентства у Врадіївському районі Миколаївської області).
2. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у межах населеного пункту або за межами населеного пункту, на якій розташовано об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта, подається також на погодження до органу містобудування та архітектури.
У разі якщо проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки підлягає обов’язковій державній експертизі землевпорядної документації, погоджений проект подається замовником або розробником до центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин, або його територіального органу для здійснення такої експертизи.
За довідковою інформацією звертатись до Відділу Держземагентства у Врадіївському районі Миколаївської області тел. (05135) 9-12-34.
О. Нестеренко, начальник відділу Держземагентства у Врадіївському районі
(Газета "Вісник Врадіївщини", 18.09.2014 р.)