про можливість отримання військовослужбовцями у власність земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, для ведення садівництва, для індивідуального дачного будівництва та для ведення особистого селянського господарства.

Відповідно до статті 40 Земельного кодексу України громадянам України (військовослужбовцям, які виконують завдання по здійсненню антитерористичної операції) за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть передаватися земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і гаражного будівництва в межах норм, визначених Земельним кодексом України, можуть передаватися безоплатно у власність.
Згідно статті 38 Земельного кодексу України земельні ділянки з цільовим призначенням “для громадської та житлової забудови” можуть надаватися лише в межах населеного пункту.

Порядок безоплатної передачі земельної ділянок громадянам у власність

Статтею 121 Земельного кодексу України визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в таких розмірах:
для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;
для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;
для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):
1) у селах у розмірі не більше 0,25 гектара;
2) у селищах у розмірі не більше 0,15 гектара;
3) в містах у розмірах не більше 0,10 гектара.
для будівництва індивідуальних гаражів не більше 0,01 га.
Безоплатна передача земельної ділянки для ведення особистого селянського господарств, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) на практиці відбувається за порядком, який визначений ст.118 Земельного кодексу України на підставі технічних матеріалів, які підтверджують розмір земельної ділянки, яка перебуває у користуванні, або за проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки, якщо вона передається із земель запасу.
Так, для отримання безоплатно у власність земельної ділянки необхідно:
1. Подати клопотання (заяву) до місцевої ради із зазначенням:
бажаних розмірів земельної ділянки, що не перевищують норми безоплатної передачі,
цільового призначення земельної ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд).
2. Місцева рада розглядає клопотання та приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або відмовляє у задоволенні клопотання у місячний строк.
3. Після отримання дозволу від місцевої ради, необхідно для розроблення землевпорядної документації звернутися до землевпорядної організації, яка має ліцензію на виконання таких робіт.
4. Землевпорядна організація розробляє проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та здійснює його погодження у необхідних органах (проект відведення земельної ділянки погоджується місцевими органами Держземагентства, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органом архітектури. Крім того, технічна документація по відведенню земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку підлягає державній експертизі).
5. Місцева рада приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.
6. Орган Держзем­агентства на основі рішення місцевої ради видає витяг про державну реєстрацію земельної ділянки.
7. Реєстраційна служба управління юстиції приймає заяву встановленого зразку і підтверджуючі документи на оформлення права власності особою та видає свідоцтво про право власності на земельну ділянку.
За довідкою звертатись до відділу Держземагентства у Кривоозерському районі Миколаївської області, тел. (05133) 2-44-07.

І. Черевична, заступник начальника

(Газета “Кривоозерщина”, 09.10.2014 р.)