Порядок погодження природоохоронним органом матеріалів щодо вилучення (викупу) надання земельних ділянок затверджений Наказом Мінприроди України від 05.11.04 №4343, зареєстрованим у Мін’юсті 22.11.05 за №1470/10069 (далі — Порядок). Матеріали землеустрою розглядаються на предмет дотримання положень законодавчих та інших нормативно-правових актів, стандартів, норм, правил у сфері охорони довкілля, перелік яких визначається з урахуванням конкретної ситуації.
До основних питань, яким приділяється увага в т.ч. належить питання максимального збереження ділянок з рослинним покривом та під зеленими насадженнями.
У висновку природоохоронного органу про результати розгляду матеріалів землеустрою, з урахуванням конкретної ситуації визначаються необхідні природоохоронні умови та обмеження.
Згідно з Порядком, до переліку документів, які надаються на погодження природоохоронному органу, мають входити акти технічного обстеження зелених насаджень (лісових площ) у відповідних випадках. До зазначених випадків відносяться ситуації, пов’язані з вирішенням питань відведення земельних ділянок під зеленими насадженнями (дерева, чагарники, газони тощо) та/або з рослинним покривом (флористичні комплекси степу).
Факт відсутності об’єктів рослинного світу має бути зафіксований у матеріалах землеустрою. Акт обстеження зелених насаджень повинен включати кількісні та якісні характеристики зелених насаджень (видовий склад, вік, стан) та інформацію про подальше поводження з ними після відведення земельної ділянки (збереження, знесення, пересадження).
На сьогоднішній день впроваджується наступна практика. В межах населених пунктів проектну документацію доповнюють інформаційною довідкою щодо наявності та оцінки якісного стану зелених насаджень, які потрапляють в зону відведення (у разі їх наявності). Довідка може готуватися уповноваженою на це органом місцевого самоврядування службою, наприклад Департаментом ЖКГ виконкому Миколаївської міськради, КП «Очаківський комбінат комунальних підприємств» тощо. Довідка також може надаватися органом державного контролю в галузі охорони навколишнього середовища – Державною екологічною інспекцією в Миколаївській області. Порядок видалення дерев, кущів, газонів, квітників у населених пунктах регламентується Постановою Кабінету Міністрів України №1045 від 01.08.2006.
За межами населених пунктів у відповідних випадках зазначеною інформацією виступає довідка про якісний склад рослинного покриву, з відомостями про наявність рідкісних та зникаючих видів рослин, підготовлена компетентною установою природоохоронного напряму або експертом-ботаніком (якщо йдеться про ділянки з природною рослинністю) та акт обстеження лісових площ, виданий відповідними органами лісомисливського господарства (держлісгоспи).
Таким чином, відведення степової ділянки можливе лише за умови проведення фахівцями відповідної кваліфікації обстеження, що підтвердить відсутність на земельній ділянці, призначеній до відведення, рідкісних та зникаючих видів флори і фауни, занесених до Червоної книги України та цінних степових комплексів. Залучення фахівців для надання відповідного висновку здійснюється замовником або проектантом.