Найбільший шар проблем, і не тільки в Миколаївській області, а й в державі в цілому, – це питання землі. Про це йшлося на прес-конференції голови Миколаївської ОДА Миколи Круглова.
– За 13 років саме в цьому питанні у нас накопичилося стільки кричущих проблем, що не говорити про них не можна. Ми породили шар нових поміщиків. Людей, які наживаються на землі, тому що держава створила відповідні умови. Вони дозволяють практично за безцінь користуватися українськими чорноземами. При цьому ні держава, ні бюджет, ні власник нічого не отримують. І найгірше, що в цій ситуації ми все вирощене в Україні без переробки, без доданої вартості, вивозимо за кордон. Тим самим ми «вивозимо» з сільської місцевості робочі місця.
Погано впливає на ситуацію і часта змінюваність урядів, часта змінюваність міністрів. Через це аграрна політика в Україні донині до кінця не допрацьована. Те, що потрібно робити інвентаризацію земель, то ми її практично вже завершили. Можу сказати, що у людей дуже багато нарікань на дуже складну і заплутану систему реєстрації та перереєстрації договорів, реєстрації та перереєстрації власності, високу плату за ці послуги. Дуже своєчасно Президент дав доручення Кабінету Міністрів до 22 грудня напрацювати пакет документів, у тому числі щодо змін до законодавства. Відповідно до цих змін всю роботу з реєстрації-перереєстрації прав власності тощо, за нотаріальним забезпеченням зробити безкоштовною. Це потрібно зробити обов’язково! Тому що через високу вартість, через бюрократичні бар’єри маємо десятки тисяч ділянок землі, паїв, за яких сплинули договори. В результаті незахищеними залишаються люди, страждають місцеві бюджети. При цьому земля продовжує оброблятися.
Тому найбільший пласт найгостріших проблем пов’язаний саме із землею, – зізнався Микола Круглов.