Проблемні питання, пов’язані з введенням Закону про земельний кадастр, стали темами чергового правового семінару в торгово-промисловій палаті Миколаївської області. У роботі семінару взяли участь фахівці-юристи Головного управління Держземагентства у Миколаївській області.
Набуття чинності з 1 січня 2013 р. Закону України «Про державний земельний кадастр» залишається найістотнішою зміною земельного законодавства. Другою новацією, яка торкнулася більшості землекористувачів, стала зміна порядку державної реєстрації майнових прав на нерухомість.
Проблемні моменти застосування цих законів стали темою доповіді заступника начальника юридичного відділу Головного управління Держземагентства у Миколаївській області Юрія Кравченка. Фахівці підприємств та установ змогли отримати відповіді на питання, пов’язані з отриманням виписок з земельного кадастру, реєстрацією договорів оренди, передачею повноважень щодо розпорядження землями сільгосппризначення Держземагентству тощо.
– Загалом ми бачимо, що законодавець прагне спростити для землекористувачів процедуру реєстрації, – зазначив Юрій Кравченко. – Водночас подеколи виникають проблеми. Поки що найбільше скарг надходить з приводу того, що землекористувачі не можуть знайти свою ділянку в Земельному кадастрі, або дані про нього не збігаються з фактичним розташуванням, розмірами тощо.
Ці технічні проблеми вирішуються відносно просто, але юристи радять землекористувачам заздалегідь упевнитися у правильності інформації, занесеної до Земельного кадастру, щоб не втрачати час при укладанні угоди, договору оренди.