Право власності на земельну ділянку продавця підтверджується правовстановлюючим документом, виписаним на його ім’я. Залежно від часу оформлення права власності на землю можливі різні документи. Таким чином, право власності на земельні ділянки, що виникло до 02.05.2009 року, засвідчувалося державними актами 3-х видів: державний акт на право приватної власності на землю; державний акт на право власності на землю; державний акт на право власності на земельну ділянку.
Законом України від 05.03.2009 року №1066 – VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок» внесено зміни до статті 126 Земельного кодексу України, в частині визначення документів, якими може посвідчуватися право власності на землю.
Такими документами ЗК визнав: державний акт про право власності на земельну ділянку; цивільно-правовий договір про відчуження земельної ділянки, укладений в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за таким договором; свідоцтво про право на спадщину.
З 02.05.2009 отримання державного акта на право власності на земельну ділянку стало необхідним тільки у разі набуття права власності із земель державної або комунальної форми власності, а також при зміні меж та/або цільового призначення землі.
Водночас право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: цивільно-правовим договором про відчуження земельної ділянки, укладеним в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за таким договором; свідоцтвом про право на спадщину.
З 1 січня 2013 року державні акти на земельну ділянку не видаються. Однак це не означає, що громадяни не можуть оформити право власності на землю. Замість державного акта власник землі отримує свідоцтво про право власності на нерухоме майно (ст. 18 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).