З 1 червня 2011 року у Миколаєві вводиться оновлена нормативна грошова оцінка земель міста.
Відповідно до статті 5 Закону України нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для:
– визначення розміру земельного податку,
– державного мита при міні,
– спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом,
– орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності,
– втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва,
– при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок проведена відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності.
Діючим законодавством передбачено, що у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення, нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться – не рідше ніж один раз на 5-7 років.
Попередня нормативна грошова оцінка земель Миколаєва була затверджена рішенням міської ради від 03.03.2000 № 17/22.
Так, з метою виконання вимог чинного законодавства Миколаївською міською радою була замовлена, а Українським науково-дослідним інститутом проектування міст “Діпромісто” (м. Київ) виготовлена нормативна грошова оцінка земель міста Миколаєва.
За результатами нормативної грошової оцінки земель складена Технічна документація з нормативної грошової оцінки земель міста Миколаєва
Метою проведеної роботи є визначення споживчої якості земель, економічно-планувальне зонування території та нормативна грошова оцінка земель, що входять в адміністративні межі міста Миколаєва.
Матеріали нормативної грошової оцінки міста були розглянуті та затверджені рішенням Миколаївської міської ради від 27.01.11 № 3 / 40 “Про затвердження грошової оцінки м. Миколаєва”.
Зазначеним рішенням передбачено, що оновлена нормативна грошова оцінка земель міста починає діяти з 1червня 2011 року
Базова вартість 1 квадратного метру нормативної грошової оцінки земельної ділянки по місту складає 216,39 грн/кв.м, з урахуванням коефіцієнту індексації за 2009-2010 роки (1,059 та 1,0) – 229,157 грн/кв.м.
При визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки враховується функціональне використання земельної ділянки, а саме відносна прибутковість видів економічної діяльності, та місце розташування земельної ділянки, обумовлене групами ренто-утворювальних факторів регіонального, зонального та локального характеру.
У межах населеного пункту базова вартість одного квадратного метра земель диференціюється за економіко-планувальними зонами, які встановлюються на основі економічної оцінки території населеного пункту з урахуванням таких факторів:
– неоднорідності функціонально-планувальних якостей території;
– доступності до центру населеного пункту, місць концентрації трудової діяльності, центрів громадського обслуговування, масового відпочинку;
– рівня інженерного забезпечення та благоустрою території;
– рівня розвитку сфери обслуговування населення;
– екологічної якості території;
– привабливості середовища: різноманітність місць докладання праці, наявність історико-культурних та природних пам’яток тощо.
Вартість одного квадратного метра земельної ділянки певного функціонального використання визначається з урахуванням територіально-планувальних, інженерно-геологічних, історико-культурних, природно-ландшафтних, санітарно-гігієнічних та інженерно-інфраструктурних особливостей місця її розташування в межах економіко-планувальної зони
Місто поділено на 90 економіко-планувальних зон, 290 оціночних районів, застосовано 25 локальних показників, які характеризують відповідні території.
Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки
Визначення оцінки кожної окремо взятої ділянки буде проводиться автоматично, без врахування людського фактору за допомогою програмного комплексу «МІС» версія 2.4.9. (Ark GIS 9.2) 2005.
Для отримання витягу з нормативної грошової оцінки міста необхідно звернутися до Управління Держкомзему у місті Миколаїв та надати:
Юридичним особам:
1. Заяву.
2. Копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи.
3. Копію довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організації України.
4. Копію правовстановлюючих документів (договір оренди або державний акт на право власності на земельну ділянку).
Фізичним особам:
1. Заяву.
2. Копію паспорту.
3. Копія ідентифікаційного номеру.
4. Копію правовстановлюючих документів (договір оренди або державний акт на право власності на земельну ділянку).
Вартість отримання витягу з нормативної грошової оцінки земель міста відповідно до спільного наказу Держкомзему України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 15.06.2001 № 97/298/124 «Про затвердження Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг» для фізичних осіб від 5 до 20 грн., для юридичних осіб від 256 до 102 грн. (в залежності від кількості локальних коефіцієнтів).