Шановні колеги!

Нагадуємо про обов’язок осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також інших прирівняних до них осіб декларувати своє майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік (ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»).
Деклараційна кампанія розпочалася з 1 січня і закінчується 1 квітня 2015 року. У 2015 році декларації подаватимуться, як і у попередні роки, за місцем роботи (служби).
Звертаємо увагу! З 1 січня 2014 року відповідна сума разової витрати, що підлягає декларуванню становитиме 80 тис. гривень. Тому, у Декларації за звітні періоди 2014 року мають зазначатися відомості про ті разові витрати (вклади/внески), які дорівнюють і перевищують 80 тис. гривень.
За порушення вимог фінансового контролю передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, ст. 1726 КУпАП передбачає, що неподання або несвоєчасне подання Декларації тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Подання у Декларації завідомо недостовірних відомостей тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Остання норма набрала чинності 04 червня 2014 року. Крім того, неподання, несвоєчасне подання Декларації або подання недостовірних відомостей у Декларації може розглядатися як порушення Присяги, що може бути підставою для припинення державної служби відповідно до п. 6 ст. 30 Закону України «Про державну службу».
Виявлення недостовірних відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати Декларацію з достовірними відомостями. У такому разі Декларація з достовірними відомостями підлягає оприлюдненню на заміну раніше оприлюдненої Декларації у порядку, встановленому Законом.