Правові, організаційні і фінансові основи здійснення державної експертизи землевпорядної документації та порядок її проведення визначає Закон України «Про державну експертизу землевпорядної документації» від 17.06.2004 року № 1808-ІV.
Відповідно до статей 16, 22 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації» та «Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації», затвердженої наказом Держкомзему України від 03.12.2004 р. № 391, регулювання у сфері державної землевпорядної експертизи здійснює Держземагентство та його територіальні органи, відповідно до повноважень.
Розмежування компетенції органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів (Держземагентства та Головних управлінь Держземагентства в областях) у сфері державної експертизи визначено пунктом 4 «Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації».
У Головному управлінні Держземагентства у Миколаївській області державну експертизу здійснює відділ державної землевпорядної експертизи, як структурний підрозділ Головного управління.
Порядок реєстрації об’єктів державної експертизи землевпорядної документації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 № 974, де, зокрема, зазначено, що реєстрація об’єктів державної землевпорядної експертизи здійснюється Держземагентством та його територіальними органами відповідно до їх повноважень. Об’єкти експертизи реєструються протягом одного дня на підставі заяви (клопотання) її замовника у спеціальному журналі.
Зразки заяви (клопотання) та журналу обліку (реєстрації) об’єктів державної експертизи землевпорядної документації затверджені наказом Держкомзему від 25.09.2006 р. № 380.
Процедура проведення державної експертизи землевпорядної документації у Головному управлінні Держземагентства у Миколаївській області наступна:
– землевпорядна документація разом із заявою (клопотанням) на проведення державної землевпорядної експертизи проходить реєстрацію у Головному управлінні. До заяви (клопотання) додаються копії договору та кошторису на виконання землевпорядних робіт;
– після реєстрації заяви (клопотання) землевпорядна документація надходить до експертного підрозділу. Керівник експертного підрозділу перевіряє її на відповідність вимогам пункту 3.3.2. «Методики проведення державної експертизи землевпорядної документації»;
– після перевірки проводиться реєстрація об’єкту експертизи у журналі обліку (реєстрації) об’єктів державної експертизи землевпорядної документації, складається договір із замовником на проведення державної експертизи, заповнюється рахунок на оплату робіт по здійсненню експертизи та вноситься відповідна інформація до бази даних в електронному вигляді;
– спеціалістами експертного підрозділу проводиться державна експертиза землевпорядної документації та готуються висновки державної експертизи в терміни визначені статтею 34 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації» (термін проведення державної експертизи починається з дати реєстрації об’єкта експертизи та не може перевищувати 20 робочих днів від дня реєстрації об’єкта експертизи);
– висновки державної експертизи землевпорядної документації після їх підпису експертами, керівником експертного підрозділу та затвердження керівництвом Головного управління закріплюються гербовою печаткою;
– оформленим висновкам державної експертизи присвоюються відповідні реквізити – реєстраційні номери;
– землевпорядна документація з висновком державної землевпорядної експертизи видається замовнику після пред’явлення ним квитанції про оплату експертизи;
– при видачі об’єкту експертизи у журналі обліку (реєстрації) об’єктів державної експертизи землевпорядної документації робиться відповідний запис, щодо результату експертизи, дати видачі об’єкту та робиться відповідна відмітка замовником про одержання ним висновку та об’єкту експертизи.
Державна експертиза здійснюється за рахунок коштів замовника державної експертизи, розмір плати за проведення державної експертизи встановлюється в розмірі 3 відсотків від кошторисної вартості проектно-вишукувальних робіт, але не може бути менше 20 гривень (ст. 39 Закону України «Про державну експертизу землевпорядної документації»).
Якщо проведення державної експертизи віднесено до компетенції Держземагентства, то заява (клопотання) та об’єкт експертизи з супровідним листом Головного управління Держземагентства у Миколаївській області направляються до експертного підрозділу Держземагентства.