До управління Держкомзему у місті Первомайську досить часто надходять звернення громадян щодо кількості державних актів, які мають бути видані співвласникам.
Тобто скільки бланків державних актів на право власності на земельну ділянку та додатків до них повинно бути оформлено на двох або більше співвласників, і чи має бути виданий окремий державний акт разом із додатком кожному співвласнику земельної ділянки?
П. 9 ст. 126 Земельного кодексу України передбачено, що державний акт на право власності та право постійного користування земельною ділянкою видається на одну земельну ділянку.
Заповнення бланків здійснюється відповідно до Інструкції про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою, що затверджена наказом Держкомзему від 22.06.2009 №325, який зареєстровано в Мін’юсті від 06.08.1999 за №735/16751 (далі — Інструкція). Відповідно до пунктів 2.19, 2.20, 2.21 Інструкції, якщо земельна ділянка знаходиться у спільній сумісній чи спільній частковій власності, разом із бланком державного акта на право власності на земельну ділянку заповнюється додаток до нього. У полі "Додаток до державного акта на право власності на земельну ділянку. Серія __ № __" зазначаються серія та номер бланка державного акта на право власності на земельну ділянку, до якого додається список співвласників земельної ділянки. У полі "список співвласників земельної ділянки" зазначаються дані про всіх співвласників земельної ділянки.
Зважаючи на наведені норми законодавства, державний акт на право власності на земельну ділянку та додаток до нього, в одному примірнику, необхідно видавати на уповноважену особу із зазначенням всіх співвласників. Особу, на яку буде виготовлятися державний акт, визначають самі співвласники земельної ділянки.

Управління Держкомзему у місті Первомайську

(Газета "ТВ Всесвіт", 02.12.2010 р.)