Земля дорожчатиме з кожним роком, тому зараз не потрібно поспішати з продажем землі. Селянам краще не продавати землю ще 6-7 років, а здавати в оренду або обробляти самостійно, тобто до того часу, доки на неї не сформується реальна ціна.
«Слід укладати договори емфітевзису, що дасть змогу отримати наперед орендну плату. Але земля при цьому залишатиметься у власника. Навіть у разі його смерті вона перейде у спадок дітям. А якщо хтось прагне мати землю у власності, а інший – продати, то можна укласти договір ренти і протягом 10 – 15 років частинами одержувати плату за ділянку», – радить перший заступник начальника Головного управління Держкомзему у Житомирській області Ігор Вержанський.
Фахівець зазначає, що ринкова вартість землі спершу буде невисокою, але постійно зростатиме. Сьогодні селяни отримують мізерну орендну плату, яка приблизно у 10–15 разів менше, ніж, наприклад, у Німеччині. Орендна плата нині становить 3 відсотки від її нормативної оцінки. У середньому по Україні це 330 гривень за зданий в оренду гектар ріллі, середній розмір орендної виплати за гектар на Житомирщині становить 246 гривень. З 1 січня 2012 року вартість оренди в країні зросте в 1,76 рази. Отже, орендодавець отримуватиме, приміром, за 5 гектарів до 3 тис. грн. на рік.
Вартість оренди після скасування мораторію на продаж поступово наближатиметься до середніх європейських показників. Такий прогноз підтверджується і російським досвідом. У найбільш продуктивних регіонах Росії орендна плата суттєво зросла і становить сьогодні від 100 до 150 доларів за гектар.
У цьому випадку порада кожному добре подумати, перш ніж назавжди розлучатися зі своїм земельним паєм.

Прес-служба Головного управління Держкомзему у Житомирській області