Реформування земельних відносин в Україні здійснюється з 1991 року. Основним принципом, який визначив напрямки реформування, стало подолання монополії держави на земельну власність і встановлення багатосуб’єктності права власності на землю.
В Україні тимчасово встановлений мораторій (заборона на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом їх продажу), який обмежує конституційні права власників земельних ділянок, що закріплені частиною першою статті 90 Земельного кодексу України від 25.10.2001: «Власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину».
Мораторій постійно подовжується, навіть, незважаючи на те, що його існування стримує створення цивілізованого земельного ринку, та замість вирішення існуючих проблем призводить до нагромадження нових.
Реалізація Закону України «Про ринок земель» дозволить максимально пришвидшити формування законодавчої бази ринкових земельних відносин; надасть можливість організувати прозорий ринок земельних ділянок державної, комунальної та приватної власності; законодавчо врегулювати питання щодо порядку проведення земельних торгів; подолати негативні наслідки діючого мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення; поліпшити інвестиційний клімат в країні; включення земель сільськогосподарського призначення в економічний обіг дозволить враховувати ціну землі у вартості виробленої в аграрному секторі продукції, визнати роль земель як елементу аграрного виробництва, сприятиме стабільності цін на сільськогосподарську продукцію та встановленню паритетних міжгалузевих відносин між селом та промисловістю.
В розвинених країнах світу земля є заставою під довгострокові недорогі кредити для сільськогосподарських підприємств. Функціонування іпотечного кредитування дозволить залучити в сільське господарство кошти, достатні для фінансування технічного переоснащення сільського господарства і запровадження нових високопродуктивних технологій.
Тож, доопрацювання та подання на розгляд парламенту проекту закону України «Про ринок земель» дозволить максимально пришвидшити формування законодавчої бази ринкових земельних відносин.

В. Шоломон,
заступник начальника відділу Держкомзему у Миколаївському районі

(Газета "Маяк", 16.04.2011 р.)