На практиці зустрічаються неодноразові випадки, коли орендарі земель (здебільшого земельних паїв) користуються земельними ділянками до того, як здійсниться державна реєстрація договорів оренди.
Статтею 18 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Згідно з пунктом 4 Тимчасового порядку ведення Державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003 №174, державна реєстрація договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.
Відповідно до абзацу 7 статті 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки зобов’язаний приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, який зареєстрований в установленому законом порядку.
Враховуючи це, перебіг строків дії договору оренди земельної ділянки починається з моменту його державної реєстрації, а не з моменту укладання (підписання) сторонами.
Разом з тим, потрібно зауважити, що статтею 125 Земельного кодексу України встановлено, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Тобто, якщо державна реєстрація договору оренди не проведена, він не є чинним. Як наслідок, громадяни-орендодавці не мають права на отримання орендної плати за незареєстрованим договором.

І. ЮРЧАК.
Заступник начальника відділу Держкомзему в Доманівському районі.

(Газета "Трибуна хлібороба", 23.12.2010 р.)