Враховуючи особливу роль звернень громадян до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, безумовного виконання вимог Указу Президента України від 07 лютого 2008 року №109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", у відділі Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області постійно ведеться робота зі зверненнями громадян щодо вирішення життєво важливих проблем окремої людини і суспільства в цілому, реалізації конституційних прав і свобод людини і громадянина.
Відділом Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області забезпечується кваліфікований, неупереджений, об’єктивний і своєчасний розгляд звернень громадян з метою оперативного вирішення порушених у них питань. Так, станом на грудень місяць 2010 року до відділу Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області надійшло звернень — 57, в тому числі: роз’яснення земельного законодавства — 18, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки (складання) державних актів на право власності на земельні ділянки) – 14, роздержавлення та паювання земель сільськогосподарських підприємств – 2, надання та вилучення земельних ділянок — 5, регулювання орендних правовідносин (виплата орендної плати, збільшення розміру орендної плати, укладання та розірвання договорів оренди тощо) – 2,
вирішення земельних спорів (щодо межі суміжного землекористування тощо) — 13, скарги на дії (бездіяльність) посадових осіб відділу Держкомзему у Вознесенському районі – 1, скарги на дії (бездіяльність) посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування -, інші питання – 2. Під час проведення особистого прийому громадян керівництвом відділу Держкомзему у Вознесенському районі за 2010 рік розглянуто 9 звернень, з них: 5 – роз’яснення вимог земельного законодавства, 1 – оформлення правовстановлюючих документів на з/д, 3 – вирішення земельних спорів.
Питання, з якими звертаються громадяни до відділу, найрізноманітніші. Прийняття нових нормативно-правових актів, які регулюють земельні правовідносини, сприяє тому, що громадяни звертаються саме з питань роз’яснення земельного законодавства. Звертаються громадяни також з питання вартості робіт із землеустрою, строків виготовлення державних актів, встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), заключення договорів оренди, одне з найактуальніших питань на сьогоднішній день – безоплатна приватизація земельних ділянок та виправлення помилок у зіпсованих державних актах. Що стосується скарг на дії (бездіяльність) посадових осіб відділу Держкомзему у Вознесенському районі, то повідомляємо, що у відділі зареєстровано звернення від громадянки Колєснікової С. Т., яка скаржилася саме на посадових осіб органів налогової інспекції та відділу Держкомзему у Вознесенському районі щодо надання довідки про грошову оцінку земельної ділянки на платній основі. Також у відділі зареєстровано два колективних, чотири повторних та чотири дублетних звернення.
Працівниками відділу постійно надаються роз’яснення фізичним та представникам юридичних осіб щодо переліку документів, які необхідні для підготовки проектів розпоряджень голови Вознесенської райдержадміністрації: про надання дозволів на складання проектів відведення земельних ділянок, передачу їх в оренду, щодо порядку надання земельних ділянок для ведення особистих селянських господарств, щодо порядку оформлення правовстановлюючих документів на користування землею, щодо вирішення питання земельних спорів. Відділом Держкомзему у Вознесенському районі Миколаївської області постійно дотримуються положення Законів України: Конституція України, "Про звернення громадян", "Про державну службу".

В. Л. Морева, начальник відділу Держкомзему у Вознесенському районі

(Газета "Вісті Вознесенщини", 27.01.2011 р.)