2 березня на засіданні Ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування Миколаївської області розглядалися важливі питання соціально-економічного розвитку регіону. Участь заході взяли голова облдержадміністрації Микола Круглов, голова обласної ради Ігор Дятлов, а також голова правління НАК “Нафтогаз України” Євген Бакулін.
Розпочалася нарада з обговорення реформи системи охорони здоров’я. До речі, за розрахунками облдержадміністрації в процесі реформації медицини кількість амбулаторій на Миколаївщині зросте зі 111 до 150, що вимагає посилити пошук лікарів за рахунок молодих фахівців, які б погодилися працювати в районах області. Тож одне з головних завдань для реформування галузі сімейної медицини — це підготовка кваліфікованих кадрів. Наприклад, наразі область потребує 878 сімейних лікарів.
Утім 200 навчених спеціалістів уже готові до виконання своїх обов’язків, ще 346 чоловік відібрані для підвищення кваліфікації, що почнеться найближчим часом. Тобто необхідно буде знайти ще приблизно 330 сімейних лікарів.
Микола Петрович зазначив, що на підготовку кадрів треба винайти значний фінансовий ресурс.
Наприклад, для перепідготовки одного медичного працівника доведеться затратити близько 10 тисяч гривень, які слід закласти в бюджетах тих самих районів, які потребують сімейних лікарів. Також М. Круглов підкреслив, що має зустрітися з міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою, щоб знайти оптимальний вихід із ситуації. Зокрема одним з варіантів є збільшення квоти для студентів вищих навчальних закладів з Миколаївської області.
Керівництву районів і міст голова облдержадміністрації рекомендував звернути значну увагу на укладання тристоронніх договорів стосовно навчання та працевлаштування молодих спеціалістів, а також передбачити кошти на це. Щоб залучити лікарів для подальшої роботи в сімейній амбулаторії, потрібно переглянути кадрову політику в районах. Необхідно підібрати молодих випускників, у тому числі — випускників цього року. А в тристоронніх договорах потрібно не тільки прописати зобов’язання сторін, а також вирішити питання житла, матеріального забезпечення та транспорту для молодих спеціалістів.
Ще одне важливе питання — тарифна політика, яка контролюється органами влади. Тарифи на комунальні послуги мають бути економічні обґрунтованими, зазначив губернатор, а при їх затвердженні слід враховувати середню заробітну плату, яка є в районі чи місті та в області. Далі потрібно дивитися, як можна компенсувати це зростання за рахунок деяких важелів. Наприклад, минулого року близько 20 мільйонів гривень область отримала з державного бюджету на компенсацію різниці тарифів. А за два місяці поточного року субвенції з державного місцевим бюджетам надано пільг на комунальні послуги, оплату електроенергії, природного газу на суму 35 мільйонів гривень (з урахуванням цьогорічних холодів). Уся заявлена сума була отримана.
Також під час засідання стало зрозуміло, що в багатьох районах області грошова оцінка землі не проводилась з 2000-2001 років, що помітно впливає на наповнюваність бюджетів. Підрахунки демонструють, що одне з головних багатств України має приносити до бюджетів у 2-5 раз більше коштів.
Тому М. Круглов дав головам РДА місяць на укладання угод з виконання робіт по переоцінці земель. В іншому випадку натякнув на кадрові зміни, підкресливши, що за два роки його губернаторства було звільнено 6 з 19 голів райдержадміністрацій, які не справлялися зі своїми обов’язками.

(Газета "Рідне Прибужжя", 08.03.2012 р.)