Після збільшення нормативної грошової оцінки землі сільськогосподарського призначення та інвентаризації земель державної та комунальної власності, які відбудуться в рамках земельної реформи, сільські та селищні ради отримають додаткові живі гроші у вигляді податків та орендної плати.
За словами фахівців, одним з кроків по реалізації земельної реформи стане збільшення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення приблизно на 70% – до 19,5 тисяч гривень за гектар. В результаті плата за оренду таких земель збільшиться в середньому до 600-700 грн. за гектар на рік. Таким чином, якщо розмір середнього паю в Україні дорівнює 4 га, кожний селянин отримуватиме щорічно принаймні 2,5 тис. грн. в якості орендної плати.
“Звідси і прибутковий податок, що сплачується з усієї орендної плати, також буде більшим для відповідної сільської громади”, – відзначають експерти.
Також існує доручення Президента України перераховувати до бюджету місцевих сільських і селищних рад кошти в розмірі 1% від нормативної вартості землі. Це ще близько 200 грн. за кожний гектар сільської землі.
Крім того, місцеві громади отримають нове джерело доходів у вигляді плати за оренду земель, яке раніше не використовувалося або використовувалися без достатніх правових підстав. За даними Мінагрополітики, на сьогодні близько 1,8 млн га складають землі незатребуваних паїв, ще 1,4 млн га – землі відумерлої спадщини.
Після інвентаризації земель державної та комунальної власності, що буде проведена в рамках земельної реформи, сільські та селищні ради зможуть здавати ці землі в оренду. “Тобто ми маємо не менше 3 млн га земель, які відразу після завершення земельної реформи надійдуть у розпорядження місцевих громад. 600 грн. орендної плати з 3 млн га – це 1,8 млрд грн. які додатково надійдуть у вигляді орендної плати напряму до бюджетів сіл і селищ”, – зазначають посадовці-землевпорядники. Ці гроші можуть бути направлені на рішення соціальних питань сільської місцевості і розвиток інфраструктури сіл.

(За матеріалами газети "Реклама на село")