Уряд Грузії вніс зміни до закону про землі сільськогосподарського призначення. Вони визначають правила продажу такого роду земельних ділянок іноземним громадянам.
Зокрема, уряд вносить заборону на продаж іноземним громадянам, або зареєстрованим у Грузії компаніям, заснованим іноземцями, земельних ділянок сільськогосподарського призначення в 5-кілометровій зоні від кордонів країни і у визначених урядом прикордонних зонах.
У той же час іноземний громадянин може отримати землю в такій зоні у спадщину. На думку законодавців, це дозволить отримувати землю у власність вихідцям з Грузії, які живуть за кордоном, або мають іноземне громадянство.
У разі шлюбу іноземного громадянина з громадянином Грузії, земельна ділянка може перебувати у спільній власності. У разі розлучення громадянин Грузії має переважне право на купівлю ділянки. А іноземний громадянин буде зобов’язаний її продати.
Фізичні або юридичні особи, засновані в Грузії іноземними громадянами, зможуть придбати сільськогосподарську землю. Але тільки у разі, якщо у них є досвід аграрної діяльності в країні не менше 5 років. Фізичні особи також зобов’язані мати дозвіл на проживання в Грузії.
Посилюється роль міністерства сільського господарства. Воно отримує право на моніторинг виконання зобов’язань в рамках орендних умов, узятих на себе інвесторами. Також збільшується роль нотаріусів. Вони перевірятимуть транзакції в операціях з сільськогосподарським землям, як з боку покупців, так і продавців.
У законі також з’явилася ще одна умова. Іноземні громадяни або компанії з іноземною участю будуть зобов’язані купувати не менше 5 і не більше 100 гектарів землі. Проте на випадок значимого інвестиційного проекту уряд Грузії зберігає за собою право допустити виняток. Він можливий після детального вивчення пропозиції відповідним міністерствами.
За словами фахівців, обрана модель — найбільш збалансована. З одного боку, вона дає країні можливість захищати свої національні інтереси. З іншого – охороняє права інвесторів.
Ухваленню нового закону передував запроваджений урядом мораторій на продаж земель аграрного призначення іноземним громадянам. Пізніше Конституційний суд Грузії визнав заборону незаконною. Однак уряд фактично продовжив здійснення мораторію, припинивши приватизацію земельних ділянок, що перебувають у його власності.
У цій ситуації уряд був змушений прискорити прийняття закону, який би регулював право продажу земельних ділянок, не порушуючи при цьому рішення Конституційного суду і не передбачаючи прямої заборони продажу земель іноземцям.
На думку експертів, аналогічні обмеження на покупку сільгоспземель діють у багатьох, в тому числі і розвинених, країнах: «Такі обмеження діють у багатьох європейських країнах. Ніхто нас не примушує бути ультралібераламі в цьому питанні. Економічне зростання – це дуже добре. Але у кожної країни є свої особливості. Грузія – малоземельна країна у складному регіоні. Тому певні регуляції обов’язково повинні існувати».