Бюро омбудсмена пропонує законопроект, що забороняє іноземцям будь-яке володіння землею в Таїланді, який контролюватиме парламент.
Метою нового проекту є припинення незаконного володіння землею Таїланду іноземними громадянами, або їх юридичними консультантами, представниками і тайськими номінантами.
Іноземцям, які незаконно мають земельні ділянки в Таїланді, загрожує від 5 до 20 років тюремного ув’язнення або штраф від € 11,5 тис. до € 46 тис. Консультантам – 2/3 від суми штрафу правопорушників.
Відповідно до нового законопроекту будуть створені комісії з розслідування “прихованих” операцій.
Одне з положень законопроекту передбачає, що іноземці вправі передати землю, володіння якої є незаконним, легітимним організаціям протягом року, щоб уникнути покарання.
«Пропонований закон спрямований на те, щоб закрити лазівки, якими користуються іноземні громадяни, купуючи землю», – розповів тайська омбудсмен Сірача Чароенпайнідж.
Наразі іноземні громадяни можуть купити землю в Таїланді, використовуючи різні схеми. Такими є, наприклад, реєстрація компанії з обмеженою відповідальністю з 51% тайської власності і, відповідно, 49% іноземної власності або оформивши покупку землі в Таїланді на тайського чоловіка або дружину.
“Ми повинні залучити до відповідальності іноземців, тайських номінантів та юридичних консультантів”, – додав Сірача Чароенпайнідж.
Управління провело дослідження на предмет власників землі в країні і правомірність покупки ними землі або її оренди. Дослідження показало, що більше 30% землі знаходиться у власності іноземних громадян.