Нещодавно переглянуто процес реєстрації турецької землі іноземними громадянами, які її купують. Передусім, скорочено час, потрібний на отримання документів, що підтверджують право власності, до кількох днів.
Дотепер іноземці, які купують землю в Туреччині, повинні були дочекатися дозволу військового відомства. Воно гарантувало, що ділянка, яка купується, не відноситься до військової зоні. Адже іноземці не мають права купувати землі в таких зонах Туреччини.
Весь процес, від подачі заявки на дозвіл до його одержання, тривав зазвичай 6-8 тижнів. Протягом цього часу покупець не міг оформити право власності на турецьку землю.
Ця затримка зазвичай виступала додатковою перешкодою на шляху покупки. Вона ускладнювала отримання іпотечного кредиту, змушувала стежити за коливаннями обмінного курсу. Ця затримка також порушувала питання безпеки на період з моменту виплати завдатку до того моменту, коли покупець за законом ставав землевласником.
Замість того, щоб розглядати заявку кожного іноземного покупця для кожної ділянки землі, незалежно від того, де вона розташована, тепер військові будуть видавати «дозвіл на землю». Передбачається, що такий дозвіл, який вже було раніше видано одному іноземному покупцеві для певної ділянки землі, може бути застосований для всіх наступних покупців.
Простіше кажучи, нововведення зміщує акцент з дозволу, що видається одному покупцеві, до дозволу, який видається на певну територію (ділянку землі).
Починаючи з 14 жовтня 2013 року, дозвіл військового відомства на купівлю землі не потрібний, якщо запит на купівлю на тій же ділянці землі вже надходив і був схвалений хоча б раз з 5 травня 2011 року. Це зробить ринок турецької землі прозорішим, спростить процес покупки і приверне більше іноземних покупців.
Цей законопроект відкриває нові можливості для іноземних інвесторів. Вони зможуть брати участь в аукціонах землі, інших подібних продажах, які досі були повністю недоступні для них через відсутність можливості вступити у володіння власністю негайно.