Запровадження прозорих механізмів реєстрації земельних ділянок та видачі державних актів, спрощення та скорочення всіх процедур, а також запровадження комфортного обслуговування громадян є важливою складовою діючої земельної реформи.
Так, починаючи вже з 1 січня 2013 року, кожен пересічний громадянин, користуючись мережею Інтернет, зможе отримати відомості про свою земельну ділянку, оприлюднені на офіційному веб-сайті Держземагентства України . І на перспективу фахівці органів земельних ресурсів опрацюють та запровадять систему, що забезпечить подання електронної заявки громадянином навіть не виходячи зі свого будинку через веб-портал Держземагентства. Таким чином буде забезпечено вільний доступ власників земельних ділянок до інформації про їхні наділи. Окрім того, електронний кадастровий портал, над розробкою якого нині інтенсивно працює Держземагентство України, є дієвим інструментом боротьби з чергами, він також допоможе встановити надійний зв’язок між громадянами та територіальними органами земельних ресурсів.
Державний кадастровий реєстратор територіального органу Держземагентства без залучення будь-яких інших організацій буде обробляти, перевіряти, вносити або видавати відомості з Державного земельного кадастру за принципом «єдиного вікна». Встановлюються чіткі терміни опрацювання заяв громадян.
Запровадження Державної кадастрової карти, яка є обов’язковою умовою впровадження земельної реформи, є одним із ключових чинників у програмі економічних перетворень на селі. Електронна кадастрова карта дасть можливість громадянам переглядати всі ділянки в межах України та базову кадастрову інформацію про них (площі, межі, відомості про цільове призначення тощо).
Наразі земельне відомство завершує підготовку автоматизованої системи Державного земельного кадастру – представлено пілотні проекти. З початку нового року в Україні буде запущена потужна електронна кадастрова карта за прикладом багатьох розвинутих країн світу. Вона стане важливою передумовою для завершення реалізації земельної реформи та відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.
Слід зазначити, що з метою інформаційного наповнення Державного земельного кадастру в країні розпочато роботи з перетворення архівних паперових носіїв в електронну цифрову форму. Так, протягом травня-липня 2012 року перетворено в електронний вигляд близько 40 тисяч планово-картографічних матеріалів, тривають підготовчі роботи, спрямовані на сканування всіх наявних державних актів, а їх у країні близько 18 мільйонів. У подальшому фахівці органів земельних ресурсів оцифрують всю документацію із землеустрою. Раніше ці роботи не тільки не проводилися, але навіть і не планувалися.
Протягом червня-липня 2012 року до центральної бази даних внесено інформацію про 24 млн присвоєних кадастрових номерів, з місцевих локальних геоінформаційних систем завантажено близько 10,1 млн відомостей про земельні ділянки. Роботи у цьому напрямку тривають.
Не зупиняючись на досягнутому Держземагентство України опрацьовує питання щодо удосконалення порядку ведення Державного земельного кадастру, у тому числі і реєстрації земельних ділянок, зменшення вартості надання послуг шляхом внесення змін до чинного законодавства України. Зокрема: розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру”. Проект постанови нині проходить погодження в міністерствах та відомствах згідно з вимогами законодавства України.

(Газета “Новый город”, 19.09.2012 р.)