При проведенні земельної реформи відбувся перерозподіл і подрібнення земель. Внаслідок цього було зруйновано систему використання земель сільськогосподарського призначення, яка передбачала впровадження системи сівозмін, бездефіцитний баланс гумусу і поживних елементів та ґрунтозахисну систему землеробства. Як наслідок, знижується родючість ґрунтів, особливо небезпечних масштабів набула їх деградація, погіршення стану, складу, корисних властивостей та функцій ґрунтового покриву.
Господарствами не впроваджується самозабезпечуюча поживними речовинами система сівозмін, мінімізація обробітку ґрунту, допускається сівба просапних культур вздовж схилів, що призводить до змиву родючого шару ґрунту, його руйнування.
Прийнятим 4 червня 2009 року Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів” внесено доповнення до Земельного кодексу України. Зокрема, визначено, що сільськогосподарські підприємства, які використовують земельні ділянки площею понад 100 га сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з 01.08.2010 р. зобов’язані використовувати їх відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель.
Основними завданнями проектів є:
– раціональне використання земель шляхом найбільш оптимального обґрунтування розміщення господарських дворів, споруд, дорожньої сітки, розмірів та конфігурації полів, угідь;
– створення оптимального співвідношення сільськогосподарських угідь в залежності від спеціалізації господарства;
– збереження родючості ґрунтів шляхом оптимального підбору культур, впровадження ґрунтозахисної системи землеробства, внесення добрив, впровадження самозабезпечуючої поживними речовинами системи сівозмін, мінімізації обробітку ґрунту, позитивного балансу гумусу.
У разі, якщо землекористувачами не виконуються вимоги вищевказаного законодавства, статтею 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що такі особи несуть адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу: на громадян — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ця норма набирає чинності з 01.01.2013 року.
У нашому районі є позитивні наслідки виконання вимог вищезгаданого законодавства на прикладі ТОВ СП “Нібулон”. Поки що це єдине підприємство у районі, у якому в 2010 році було розроблено відповідний проект.
На території області розробником проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, виступає ДП “Миколаївський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”.
І. ЮРЧАК.
Заступник начальника відділу Держкомзему в Доманівському районі.

­(Газета “Трибуна хлібороба”, 05.04.2012 р.)