Стан ведення обліку земель та статистичної звітності

З метою формування електронного архіву державного фонду земельно-кадастрової документації України та бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру відділом Держкомзему у Єланецькому районі (далі – Відділом)зберігається та накопичується інформація щодо землевласників та землекористувачів земельних ділянок, яка відображається по формах державної статистичної звітності кожні півроку у вигляді «Звіту про наявність та розподіл земель по угіддях, категоріях, та землекористувачах».

Облік земель здійснюється в електронному вигляді та на паперових носіях за формами  державної статистичної звітності 6-зем «Звіт про наявність земель та розподіл їх за власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності» (річна) та 2-зем «Звіт про землі, які перебувають у власності та користуванні». (піврічна).

Дані до державної статистичної звітності вносяться на підставі розроблених документацій із землеустрою щодо відведення земельних ділянок,  технічних документацій із землеустрою за видами робіт відповідно до рішень органів місцевого самоврядування та розпоряджень органів державної виконавчої влади району, а також відповідно даних державної реєстрації.

Загальна площа району складає 101764,62 га, в тому числі сільськогосподарських угідь 91214,1 га, з них ріллі 75345,7 га

Виготовлення державних актів на право власності на земельну ділянку власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай)

У районі 7557 громадян набули право на земельну частку (пай)  з них 7557 (100%) громадян отримали сертифікати на право на земельну частку (пай).

Станом на 01.11.10 р. 77459  громадян, замінили сертифікати на державні акти на право власності на земельну ділянку, що складає 98,7% від кількості громадян, які отримали сертифікати.

В стадії переоформлення знаходиться 25 сертифікатів, тобто 1.03 % від кількості отриманих сертифікатів.

Решта 73 громадян з різних причин не подали заяви до райдержадміністрації щодо отримання дозволу на заміну сертифікатів на право на земельну часту (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку.

Оренда земельних часток (паїв), земельних ділянок.

Власниками права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом на право власності на земельну частку (пай) або державним актом на право власності на земельну ділянку, виданого взамін сертифіката, станом  на  01.01. 2011 році у Єланецькому районі  укладено  5102  договорів оренди земельної частки (паю), земельної ділянки  загальною  площею  40005,04 га.

Загальна сума виплат за оренду земельних часток (паїв), земельних ділянок діючих у 2010 році становить 11490,746 тис. гривень, станом на 01.11.2010 виплачено 11451,36 тис. грн, що становить 99,7 %.

На виконання Указу Президента від 19 серпня 2008 року № 725/2008 «Про невідкладні заходи щодо власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» проводиться робота на забезпечення укладання додаткових угод щодо збільшення розміру орендної плати не менше 3% від вартості земельної частки (паю) та здійснення їх державної реєстрації .На 01.11.10 р. фактично сплачується орендна плата за використання земельних паїв не менше 3 % по всім угодам,  зареєстровано 2965 договорів оренди та додаткових угод.

Виготовлення державних актів на право власності на земельні   ділянки  громадян .

У Єланецькому районі 7709 громадян мають право на  приватизацію  земельних  ділянок  на  площі  3378  га  , з  них  подано  заяв  на  приватизацію земельних ділянок 10808. Всього земельних ділянок  приватизованих   згідно  прийнятих  рішень  – 9998. Кількість  громадян,  що  приватизували  земельні  ділянки  за  рішенням  рад  складає  9998,  що  складає  100 %.   Видано  державних  актів  на  право  власності    на  землю   6959 громадянам, що складає 90,27 відсотка від кількості громадян що приватизували земельні ділянки згідно рішень сільських рад.

Проведено через засоби масової інформації  роз’яснювальну роботу серед населення щодо оформлення права власності на  земельні ділянки.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 р. № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянам України у 2009 році» до Відділу станом на 01.01.2011 р. громадянами подано 4466 заяв щодо приватизації земельних ділянок  в межах неаселених пунктів на теририторї Єланецького району в рамках реалізації Постанови щодо безоплатної приватизації земельних ділянок. Відповідно укладених договорів розроблено та виготовлено 2490 технічних документацій , зареєстровано  та видано 2235 державних актів.

Виконання завдань щодо проведення земельної реформи у Єланецькому районі

Станом на 01.01.2011 рік у  Єланецькому  районі проінвентаризовано 34,9 тис. га земель населених пунктів та  5572,9  га  земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, що становить  78 %.

Із загальної кількості населених пунктів 37 (площею 3454,54га) проведено у 1999-2001рр  нормативну грошову оцінку земель у 37 населених пунктах (на площі 3,454 тис. га), що складає 100 % від кількості населених пунктів. Отже, грошова оцінка земель населених пунктів проведена повністю на 100%.

За межами населених пунктів грошова оцінка земельних ділянок проводиться за кошти землекористувачів.

Велика кількість робіт у районі виконано за кошти землекористувачів, а кошти з місцевих бюджетів на виконання робіт по земельній реформі не надходили.

Встановлення меж населених пунктів.

В межах Єланецького району знаходиться 37 населених пунктів, із них: 1 селище міського типу та 36 сіл. На повторне проведення грошової оцінки населених пунктів потрібно 1374 тис. грн Межі населених пунктів не встановлено. На встановлення меж населених пунктів орієнтовно потрібно із місцевих бюджетів 480 тис. грн.

Забезпечення працівників соціальної сфери та громадян, які постраждали

внаслідок Чорнобильської катастрофи земельними ділянками

Відповідно до вимог чинного законодавства     відділ провів роботу щодо забезпечення потреб вчителів, лікарів, інших працівників соціальної сфери,   що   проживають   у   сільській   місцевості,   а   також   громадян,   які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та евакуйовані із зони відчуження, переселені із зони безумовного (обов’язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, які проживають  у   сільській   місцевості земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства і садівництва у межах норм приватизації. Земельні ділянки для городництва та сінокосіння надаються громадянам вищезазначених категорій за рахунок земель запасу.

Станом на 01.11.10 від працівників соціальної сфери  надійшло 1430 заяв, всі заявники задоволені у всвоїх вимогах. Надано земельних ділянок на загальну площу 1621,3 га. Громадянам, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  передано у власність 18 земельних ділянок загальною площею 20,6 га земель.

Продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення

Станом на 01.01.2011 року у Єланецькому районі продано 9 земельних ділянок несільськогосподарського призначення на загальну площу 1,4408га загальною сумою 117,2550 грн.

Фактично до бюджетів різних рівнів надійшло коштів з початку року 129тис  394 грн., із них:

– до місцевих бюджетів   –   116,453 тис. грн.;

– до державного бюджету  – 12,941 тис.грн..

Проведення аукціонів з продажу земельних ділянок та права оренди на них .

У Єланецькому районі діє Тимчасове Положення про продаж земельних на земельних торгах.

Станом на 01.01.2011 року у Єланецькому районі  проведено 3 аукцион по продажу права оренди земельних ділянок. В результаті проведени торгів до бюдетів району надійшло 110630,32 грн.

Організація роботи за зверненнями громадян у відділі Держкомзему у Єланецькому районі

1. Нормативно-правова документація та розпорядчі документи по роботі за зверненнями громадян, які наявні у відділі Держкомзему у Єланецькому районі:

– Конституція України;

– Закон України «Про звернення громадян»;

– Закон України «Про місцеві державні адміністрації»;

– Указ Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» від 07.02.2008 року  № 109/2008;

– Наказ відділу Держкомзему у Єланецькому районі «Про розподіл обов’язків між начальником та заступником начальника відділу Держкомзему у Єланецькому районі» від 28.08.08 № 4-в;

–         Наказ Головного управління Держкомзему у миколаївській області «Про вдосконалення роботи за зверненнями громадян в Головному управлінні Держкомзему у Миколаївській області та його територіальних органах» від 15.08.08 р № 12-в.

2. З метою організації проведення особистого прийому громадян відділом Держкомзему у Єланецькому  районі прийнято наказ «Про затвердження Графіку особистого прийому громадян керівництвом та спеціалістами відділу Держкомзему у Єланецькому районі у         2011 році»

4. Реєстрація пропозицій, заяв і скарг громадян здійснюється в журналі реєстрації звернень громадян у відділі Держкомзему у Єланецькому районі із зазначенням: П.І.Б. заявника; реєстраційного номеру (перша буква прізвища заявника, порядковий номер звернення, порядковий номер сільської (селищної) ради та індекс порушеного у зверненні питання) та дати надходження звернення; від кого надійшло; короткий зміст порушеного у зверненні питання; термін розгляду звернення.

5. На вимогу  Закону України «Про звернення громадян» (дотримання термінів розгляду звернень громадян, повнота та всебічність відповідей на питання, що порушуються громадянами у зверненнях, тощо) порушень не допускається.

7. У відділі Держкомзему у Єланецькому районі щомісячно проводиться аналіз розгляду скарг, звернень та пропозицій громадян, про що свідчать наявні відповідні звіти до Головного управління Держкомзему у Миколаївській області  та пояснювальні записки до них.

Організація роботи з документами.

Ведення діловодства у відділі покладено на головного спеціаліста Відділу.

В наявності Положення про преміювання працівників Відділу, регламент роботи відділу, наказ про розподіл обов’язків начальника та заступника начальника та затверджено у встановленому порядку. В наявності Інструкція з діловодства у Державному комітеті України по земельних ресурсах і місцевих державних органах земельних ресурсів, затверджена наказом Держкомзему України від 30.12.1998 р.№ 147 (Далі – Інструкція з діловодства), Інструкція про порядок обліку, зберігання використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфедиційну інформацію, що є власністю держави, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.1998 № 1893 (із змінами) (Далі Інструкція «ДСК»).

Реєстрація всіх документів здійснюється централізовано, в межах груп документів із застосуванням книг реєстрації.

Реєстрація наказів з особового складу, з основної діяльності, про відпустки, про заохочення та стягнення, про відрядження здійснюється відповідно до вимог Інструкції з діловодства.

Наказом начальника Відділу визначені:

-особа, відповідальна за здійснення контролю за виконанням доручень;

– особа, відповідальна за облік, зберігання, розмноження та використання документів із грифом «Для службового використання», а також контроль за дотриманням вимог Інструкції «ДСК»;

– особа відповідальна за облік, зберігання і використання печаток, штампів і бланків з назвою Відділу;

– відповідальна особа, на яку покладено виконання роботи з архівними документами.

Складено Список посадових осіб, які допускаються до роботи із справами з грифом «Для службового користування». В посадових інструкціях внесені обов’язки для працівників, які працюють з документами з грифом «Для службового користування».

В наявності Перелік відомостей, віднесених до конфіденційної інформації, що є власністю держави і якій надається гриф обмеження доступу «Для службового користування» у системі Держземагентства, затверджений наказом Держземагентства від 09.11.2007 № 78-в.

Номенклатура справ є в наявності.

Комп’ютерна система обліку державних службовців „Картка” установлена та ведеться.

Основні напрями роботи Відділу у 2011 році

Найважливішими завданнями у сфері земельних відносин на найближчі роки визначено розмежування земель державної і комунальної власності, проведення інвентаризації та нормативної грошової оцінки земель населених пунктів і за їх межами. Причому, розпочати та завершити роботи з грошової оцінки земель населених пунктів планується уже в цьому році. Такі завдання ставляться Програмою розвитку земельних відносин у Єланецькому районі на 2011-2014 роки, а саме: коригування матеріалів, одержаних за результатами крупномасштабного обстеження грунтів; ведення державного земельного кадастру (інформаційна система управління земельними ресурсами); інвентаризація земель; розмежування земель державної та комунальної власності; проведення розрахунків нормативної грошової оцінки земель.

В районі виконано роботи та планується ввести в дію по «Веденню державного кадастру шляхом імпорту інформації з обмінним файлом IN 4 і автоматичного нанесення кадастрових планів ділянок з атрибутивною інформацією на планову основу сільських рад Єланецького району в системі координат СК63» за які частково оплачено 5322 грн. за рахунок власних надходжень згідно договору на виконання науково – технічних робіт.

На виконання Програми «Ліси Миколаївщини»  створено в районі ДП «Єланецькій лісгосп».  Заліснення району заплановано довести до 7 %. Створення цілісної системи лісозахисних, водозахисних ярів, балок, крутосхилів та інших непридатних земель забезпечення оптимальної протиерозійної лісистості територій проводиться за рахунок заліснення та природного залуження. За рахунок земель які відведено на даний час заліснення буде проведено до 7,34 %.

Інвентарізіція земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів знаходиться на завершальному етапі. Непроінвентаризовані земельні ділянки лісогосподарських підприємств згідно матеріалів лісовпорядкування знаходяться в користуванні ДП «Єланецький лісгосп». Документація із землеустрою на даний час проходить державну експертизу.

Щодо заходів по розмежуванню земель державної та комунальної власності в районі розроблено Плани-графіки до  кінця 2011 року, згідно яких  сільські (селищні) ради зобов’язано передбачити кошти та укласти договір на виконання цих робіт.

На проведення робіт по розмежуванню земель державної та комунальної власності на території району загальна потреба кошті складає 821357,8 грн.

Згідно планів-графіків проведення робіт із розмежування земель державної і комунальної власності в межах населених пунктів при загальній потребі коштів 37,9 тис. грн. за рахунок коштів місцевих бюджетів розглянути виконання робіт в 2011 р. 37,9 тис. грн.

На виконання доручення Облдержадміністрації від 26 листопада 2010 року за № 7 14 січня 2011 року при райдержадміністрації за участю відділу Держкомзему було проведено спільну нараду із головами сільських, селищної ради та землевпорядників на якій було роз’яснено органам місцевого самоврядування та виконавчої влади про позитив результату розмежування земель державної та комунальної власності.

Направлено пропозиції сільським (селищним) головам щодо внесення змін до місцевих бюджетів в частині передбачення коштів на фінансування робіт по інвентаризації земель, по проведенню нормативної грошової оцінки земель, встановленню меж населених пунктів та з розмежування земель державної та комунальної власності. Зразки договорів з землевпорядними організаціями на розробку відповідних проектів по проведенню робіт з нормативної грошової оцінки земель доведено до кожного сільського, селищного голів.

Встановлено межі природного заповідника «Єланецькій степ» загальною площею 1510 га в межах Калинівської та Водяно – Лоринської сільських рад. Визначена Карта-схема існуючих та перспективних об’єктів природного заповідного фонду у межах Єланецького району. Розроблена картосхема розташування:

– геологічних пам’яток природи « Виступи граніту біля с. Ясногродка» – 5,0 га в межах Ясногородської сільської ради та «Магматити» – 5,0 га в межах Куйбишевської сільської ради; ботанічної пам’ятки природи «Камяниста балка» – 5,0 га в межах Великосербулівської сільської ради, «Зеленгорова балка» – 8,5 га в межах Возсіятської сільської ради та «Балка широка» в межах Малоукраїнської сільської ради.

На виконання заходів  «Обласної програми охорони довкілля та регіонального природокористування на 2000-2010 рр.» винесено в натурі (на місцевості) межі об’єктів  природно – заповідного фонду, а саме: геологічні пам’ятки місцевого значення «Магматити»  та території Куйбишевської сільської ради площею 5,0 га та ботанічної пам’ятки місцевого значення «Зеленгорова балка» на території Возсіятської сільської ради площею 8,5 га. Дані про вище зазначені об’єкти природно – заповідного фонду внесені до форми державної статистичної звітності форми 6 та 2 зем.

На виконання розпорядження голови Миколаївської обласної державної адміністрації від 27.05.2009 р. № 201-р. «Про заходи щодо підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері розвитку  природно – заповідної справи на території Миколаївської області» Відділом направлено листа до райдержадміністрації щодо можливості виділення нових земельних ділянок під розміщення існуючих земель природно-заповідного фонду так і нових земельних ділянок з метою розроблення та виконання схеми екомережі Єланецького району, а саме можливість вибору земельних ділянок під перспективні  об’єкти природно – заповідного фонду, а саме: заказника біля с. Нововолодимирівка площею 13,0 га, Ботанічного заказника на правому березі р. Гнилий Єланець біля с. Богодарівка площею 147,0 га, розширення меж ботанічної пам’ятки природи «Кам’янська балка» на 7,8 га.

Відділом Держкомзему надано пропозиції включити до об’єктів природного заповідного фонду (в структуру екомережі) землі які знаходяться на правому та лівому березі р. гнилий Єланець біля греблі поміж сіл Кам’янка та Маложенівка площею близько 15 га. Земельні ділянки на південь с. Півні біля 5 км по праву сторону від траси Єланець – Витязівка площею близько 3,0 га.

Також першочерговими залишаються основні завдання, над якими Відділ продовжує роботу – це контроль за використанням та охороною земель у районі та ведення державного земельного кадастру. Дані завдання реалізуються відповідно до затверджених планів робіт.