Законодавство України передбачає систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується надання земельних ділянок. Про особливості відведення земельних наділів для громадян України, які зі зброєю в руках відстоюють незалежність та територіальну цілісність нашої держави, розповідає начальник відділу Держземагентства у Новоодеському районі М.Ю. Попова.
– Марино Юріївно, відомо, що в Україні діє програма підтримки військовослужбовців. У чому її суть?
– Щоб забезпечити підвищення соціальних стандартів для тих, хто виконує завдання зі здійснення антитерористичної операції, їх підтримки в особливо небезпечний час, запроваджена програма із реалізації конституційних прав військовослужбовців на безоплатне отримання у власність земельних ділянок із земель запасу державної (комунальної) власності в межах норм, визначених законодавством для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, ведення садівництва індивідуального дачного будівництва.
– Зазвичай процедура надання земельних ділянок та оформлення права власності на них забирає досить багато часу і, нема чого гріха таїти, нервів теж.
– Якщо військовослужбовець звернеться у відділ Держземагентства, він обов’язково отримає всебічну допомогу його спеціалістів. При цьому йому треба мати при собі документи, що посвідчують особу (паспорт, ідентифікаційний номер) та участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).
– В чому полягає така допомога?
– Найперше, це складання заяви та укомплектування необхідного пакета документів для подальшої передачі в Головне управління Держземагентства у Миколаївській області, оскільки відповідно до частини 4 статті 122 Земельного кодексу України це управління є розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності. Знаходиться воно за адресою: м. Миколаїв, проспект Миру, 34. А в разі бажання отримати земельну ділянку в межах населеного пункту із земель комунальної власності для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, для індивідуального дачного будівництва слід звернутися в сільську раду (згідно з частиною 1 статті 122 Земельного кодексу). Що ж до оформлення правовстановлювальних документів на земельну ділянку в межах населеного пункту, то його порядок аналогічний.
– Заява складена, документи оформлені. Що далі?
– На підставі заяви військовослужбовця Головне управління (міська чи сільська рада відповідно) приймає наказ (рішення) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність. Після цього заявник може звернутися до землевпорядної організації, яка має відповідну ліцензію, для укладення договору із розробки проекту землеустрою. Хочу наголосити, що земельні ділянки в нормах безоплатної передачі надаються безкоштовно, а послуги з виготовлення документів згідно з пунктом “г” частини 2 статті 27 Закону України “Про землеустрій” є платними, за рахунок власних коштів замовника.
На підставі розробленого проекту землеустрою та електронного документа (XML файл) державний кадастровий реєстратор відділу Держземагентства реєструє земельну ділянку в Національній кадастровій системі. На підтвердження цього видається витяг про реєстрацію земельної ділянки з присвоєнням їй кадастрового номера.
Після цього проект землеустрою подається до Головного управління Держземагентства (міську, сільську раду), де, у свою чергу, приймається наказ (рішення) про затвердження проекту землеустрою та передачу земельної ділянки у власність.
– І заключний етап…
– Отримання витягу з державного реєстру прав із реєстрації речового права на нерухоме майно (земельну ділянку), для чого треба звернутися в реєстраційну службу районного управління юстиції за адресою: м. Нова Одеса, вул. Леніна, 182. До слова, замовник документації із землеустрою може доручити розробнику землевпорядних робіт виконання всього вищевказаного у процесі оформлення правовстановлювальних документів на земельну ділянку аж до кінцевого результату на підставі довіреності.
Слід сказати, що на сьогоднішній день до Головного управління Держземагентства направлено 22 заяви військовослужбовців на виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, по них прийнято чотири накази. Також міська рада прийняла рішення про дозвіл на розробку проектної документації для будівництва та обслуговування житлового будинку одному військовослужбовцю.
– Марино Юріївно, дякую за роз’яснення.

Ірина Решетняк

(Газета "Промінь", 18.09.2014 р.)