Відповідно до Закону України “Про державну експертизу землевпорядної документації” суб’єктами державної експертизи є замовники та виконавці.
З початку року землевпорядники Миколаївської області провели державну експертизу землевпорядної документації щодо 518 об’єктів проектно-технічної документації, розробленої державними землевпорядними та іншими суб’єктами підприємницької діяльності.
Замовниками державної експертизи є органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, землевласники, землекористувачі, підприємства, установи, організації і громадяни, заінтересовані у проведенні такої експертизи, а також розробники об’єктів державної експертизи.
Державна експертиза проводиться в обов’язковій, вибірковій та добровільній формах. За результатами перевірки більшу частину – 277 документацій – оцінено позитивно (53%). 239, або 46,5% повернуто на доопрацювання, 0,5% оцінено негативно. У разі одержання негативного висновку первинної державної експертизи щодо об’єктів, які підлягають обов’язковій державній експертизі, проводиться повторна державна експертиза.
Метою державної експертизи землевпорядної документації є дослідження, перевірка, аналіз та оцінка об’єктів експертизи на предмет їх відповідності вимогам законодавства, встановленим стандартам, нормам та правилам, а також підготовка обґрунтованих висновків для прийняття рішень щодо об’єктів експертизи.
Виконавцями державної експертизи є експерти, які працюють у складі спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у сфері державної експертизи і мають високу кваліфікацію та спеціальні знання, а також висококваліфіковані спеціалісти або наукові працівники, які залучаються цими органами до її проведення відповідно до закону.