Протягом дев’яти місяців поточного року державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель по Миколаївській області здійснено 2028 перевірок дотримання вимог земельного законодавства, в ході яких виявлено 1638 порушень на площі 12710 га.
З метою усунення виявлених порушень видано 1638 приписів, складено 940 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 935 постанов про притягнення винних до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму майже 202 тисячі гривень, з яких сплачено у добровільному та стягнуто в примусовому порядках на суму більш як 117 тис. грн. Також нарахована шкода, заподіяна земельним ресурсам унаслідок порушень вимог земельного законодавства (самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) по 218 випадках на загальну суму більш як 852 тис. грн. на площі 780,8 га, з яких сплачено до бюджетів різних рівнів майже 397 тис. грн.
Перевірено 914 рішень (розпоряджень), прийнятих органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. У ході перевірок виявлено 143 порушення, в зв’язку з чим головам відповідних рад направлено 122 клопотання про необхідність вжиття заходів щодо забезпечення дотримання вимог земельного законодавства. До органів прокуратури направлено 73 матеріали справи для вжиття заходів прокурорського реагування, в тому числі три матеріали, в яких вбачаються ознаки злочину. За результатами розгляду матеріалів подано 12 позовів до судових органів, з яких один задоволено та 11 справ перебувають у провадженні суду. Також розглянуто чотири матеріали із вжиттям заходів приписів, подань, задоволено протести.
Так, державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель у Жовтневому районі 24.05.11 проведено перевірку з питання підстав використання земель державної власності директором ТОВ «Родіна-Агро». В результаті перевірки виявлено факт самовільного зайняття земельної ділянки в межах Пересадівської сільської ради на загальній площі 342,5 га, з яких: 179,1 га – рілля та 163,4 га – пасовища. На директора ТОВ «Родіна-Агро» складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 53-1 КУпАП та винесено постанову про закриття справи у зв’язку з вбачанням ознак злочину згідно зі ст. 197-1 Кримінального кодексу України. За даним фактом нарахована шкода в сумі більше 282 тис. грн. Відповідно до ст. 253 КУпАП матеріали справи передані до прокуратури Жовтневого району для вжиття заходів прокурорського реагування. За результатами розгляду земельну ділянку звільнено, справа перебуває в провадженні суду.
Внаслідок проведених перевірок дотримання вимог земельного законодавства у Миколаївській області протягом дев’яти місяців 2011 року найбільше виявлено порушень у місті Миколаєві (226), Доманівському (125) та Очаківському (115) районах.
А. Ю. Мась, головний державний інспектор з контролю за використанням та охороною земель у Миколаївській області

(Газета "Рідне Прибужжя", 12.11.2011 р.)