Поняття цільового призначення земельної ділянки на законодавчому рівні визначено у статті 1 Закону України "Про землеустрій" та означає використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.
Всі землі України поділяються на категорії за основним цільовим призначенням. Відповідно до частини першої статті 19 Земельного кодексу України, розрізняють такі категорії земель: землі сільськогосподарського призначення; землі житлової та громадської забудови; землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення; землі рекреаційного призначення; землі оздоровчого призначення; землі історико-культурного призначення; землі лісогосподарського призначення; землі водного фонду; землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики та іншого призначення.
У межах категорії земель має місце поділ за конкретним цільовим призначенням.
Відповідно до статті 38 Земельного кодексу України, до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об’єктів загального користування. Таким чином, в межах категорії житлової та громадської забудови земельні ділянки можуть використовуватися для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель, гаражного будівництва, громадських будівель і споруд.
У разі наміру розміщення магазину, кафе, гральних автоматів тощо на земельній ділянці, наданій для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд, відповідний орган місцевого самоврядування приймає рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки.
Встановлення та зміна цільового призначення земельної ділянки передбачена статтею 20 Земельного кодексу України. Порядок зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 р. №502.
Зміна цільового призначення земельної ділянки проводиться за поданням заяви (клопотання) її власника до сільської, селищної, міської ради, якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту, або районної держадміністрації, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту.
До заяви (клопотання) додаються: копія державного акта на право власності на земельну ділянку; для громадянина-власника земельної ділянки — копія паспорта (серія, номер паспорта, коли і ким виданий та місце проживання), для юридичної особи-власника земельної ділянки копія статуту (положення) та копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи; документи щодо встановлених обмежень (обтяжень) та земельних сервітутів на використання земельної ділянки; обґрунтування необхідності зміни цільового призначення земельної ділянки із зазначенням її розміру.
Сільська, селищна, міська рада або районна держадміністрація розглядає заяву (клопотання) і в разі згоди на зміну цільового призначення земельної ділянки дає дозвіл на підготовку проекту її відведення.

Відділ Держкомзему в Казанківському районі.

(Газета "Голос Казанківщини", 18.09.2010 р.)