З метою виконання розділу “Розвиток сільського господарства й земельна реформа” Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, в частині проведення системних реформ в агропромисловому комплексі, сьогодні триває активна законотворча робота, результатом якої має стати прийняття Верховною Радою України вже у поточному році низки базових законодавчих актів.
Це, зокрема, законопроект “Про ринок земель”, який вкрай потрібний для розвитку земельних відносин, оскільки включає земельні ресурси до економічного обігу. Метою його є визначення правових та економічних засад ринкового обігу земельних ділянок, встановлення порядку їх продажу, визначення економічних, екологічних і правових обмежень обігу земель сільськогосподарського призначення, оптимізація сільськогосподарського землекористування і визначення ефективного власника землі. Міністерство агрополітики наполягатиме на тому, щоб земля сільгосппризначення набувалася у власність виключно фізичними особами-громадянами України та державою.
Прийняття законопроекту “Про Державний земельний кадастр” дозволить створити правову базу проведення земельно-кадастрової дільності, ведення Державного земельного кадастру як ефективного механізму гарантування прав власності на землю і державного управління земельними ресурсами.
У рамках реформування законодавчої бази планується наповнення електронного загальнодержавного кадастру землі, зменшення часу на реєстрацію прав власності на землю до 14 днів, проведення інвентаризації земельних ресурсів та затвердження паспортів агропромислового виробництва.

Відділ Держкомзему в Казанківському районі.

(Газета "Голос Казанківщини", 16.07.2011 р.)