Державна фіскальна служба України наказом від 28.05.2015 № 379 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування пільг по сплаті земельного податку, встановлених відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування.
З 1 січня 2015 плата за землю, яка стягується у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків, встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування.
Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків і зборів.
Згідно з чинним законодавством, органам місцевого самоврядування надані повноваження щодо встановлення ставок плати за землю і пільг по земельному податку, що сплачується на відповідній території.
Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.
Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому втрачено це право.
Акти голів сільських, селищних, міських та районних рад, виконавчих комітетів сільських, селищних, міських і районних рад, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами.