Захід відбувся за участю заступника голови, керівників структурних підрозділів Миколаївської обласної державної адміністрації, волонтерів, самих військовослужбовців.
Окрім питань соціального забезпечення, адаптації військовослужбовців після повернення із зони проведення антитерористичної операції, основним аспектом роботи є забезпечення учасників АТО земельними наділами. Особливо гостро це стосується пошуку вільних земельних масивів, придатних для використання. Найбільша кількість заяв, що надійшли до землевпорядної служби, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, подана саме на виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.
Фото
«Наші фахівці постійно ведуть пошук та моніторинг вільних земельних масивів, які можливо передати бажаючим військовослужбовцям, – зазначила керівник землевпорядної служби, – Перелік актуалізується за наявності нової інформації. Він знаходиться у вільному доступі. Всі земельні ділянки представлені у розрізі не лише районів, а й сільських, селищних рад. Їх можна побачити у спеціально створеному земельному атласі. Його можна завантажити за адресою https://goo.gl/Ye6Szv».
По області землевпорядники зарезервували для потреб учасників АТО земельні масиви загальною площею 2 565,9 га. Ділянки можуть бути використані для будівництва житлових будинків (10,8 га), ведення садівництва (51,4 га) та особистого селянського господарства (2 503,7 га).
Також Наталія Ільчанінова у виступі зазначила, що до територіальних органів Держгеокадастру області звернулося 2 726 військовослужбовців для отримання земельних ділянок. За результатами розгляду землевпорядники опрацювали 1 957 клопотань на земельні наділи загальною площею 3 773,7 га. Решта заяв знаходиться на розгляді.
Учасники засідання вирішили провести окрему нараду для з’ясування та вирішення всіх існуючих та можливих аспектів з даного питання.
«Одним із важливих нюансів залишається оформлення та подання пакету необхідних документів військовослужбовцями. – підкреслила Наталія Ільчанінова, – Ми постійно проводимо роз’яснювальну роботу щодо правильності написання заяви, завірення копій документів, що посвідчують особу, отримання та обов’язкової наявності довіреності для представників тих учасників АТО, які наразі знаходяться у зоні бойових дій. Надано доручення територіальним органам Головного управління області щодо консультування військовослужбовців та співпраці з сільськими, селищними радами, керівниками райдержадміністрації».
Також Наталія Ільчанінова звернулася з офіційним клопотанням до голови Миколаївської облдержадміністрації про сприяння та контроль керівництвом ОДА дотримання органами влади, місцевого самоврядування норм законодавства та термінів розгляду заяв військовослужбовців для реалізації їх конституційного права на землю.
Фото
Фото