ᛰНаталія Ільчаніноваᛰ
2015 рік для Миколаївщини став періодом переходу від застарілої, неефективної системи Держземагентства до принципово нової організаційної структури. Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру за нетривалий час довела свою дієздатність та готовність відповісти на земельні проблеми сучасності. Цей перехід супроводжувався позитивними суспільно-політичними аспектами.
Довіра та повага до землевпорядників, неупередженість, справедливість та оперативність – наші головні критерії у роботі. Важливе завдання, над яким працюємо – згуртування колективу, формування єдиних критеріїв, вимог, бачень, цінностей. Від цього залежить продуктивність і результативність нашої діяльності. Наразі триває процес відбору спеціалістів шляхом проведення конкурсів на заміщення вакантних посад у Головному управлінні і його територіальних підрозділах.
Ми підписали Меморандум про співпрацю з науковцями одного з найкращих університетів країни. Наголос зроблено на забезпеченні участі освітньої громадськості у формуванні та реалізації державної та кадрової політики у сфері земельних відносин на території області. Цей документ допомагає об’єднати зусилля та залучити до державної служби молодих, енергійних та, головне, кваліфікованих спеціалістів з числа ініціативних студентів.
Зростає роль землевпорядників у формуванні прозорого ринку землі. Завдяки проведенню моніторингу, дедалі більше порядку спостерігається в обліку земель. Це дозволяє створювати та практично використовувати надійну базу для оподаткування та поповнення державного та місцевих бюджетів.
Протягом року для продажу прав оренди на земельних торгах ми включили 215 земельних ділянок площею більше п’яти тисяч гектарів. Продали право оренди на 11 наділів, провели 7 конкурсів по відбору виконавців земельних торгів. Тісно співпрацюємо з територіальними підрозділами, проводимо консультації з метою покращення показників даного напряму.
Темпи роботи зростають в міру збільшення кількості клопотань щодо надання дозволів на складання різних видів документацій із землеустрою, їх затвердження. Протягом року надійшло більше дев’яти тисяч таких заяв.
До органів Держгеокадастру області звернулося майже 6 тисяч учасників антитерористичної операції для отримання земельних ділянок. Землевпорядники розглянули та опрацювали більше 3 тисяч клопотань на земельні наділи загальною площею більше 4 тисяч га. В наступному році наші спеціалісти долучатимуться до роботи Центру надання допомоги демобілізованим військовослужбовцям із зони АТО при Миколаївській облдержадміністрації.
Земля сьогодні – не лише право власності, але й моральна категорія. Це – головне національне багатство. Мораторій на продаж землі, який продовжено на наступний рік, це не відстрочка, а можливість проведення дискусії із залученням громади щодо включення сільськогосподарських угідь в економічний обіг. Тому маю надію, що всі нововведення, запровадження та функціонування реформ зроблять процес розпорядження землями прозорим та ефективним.