Відповідно до законопроекту про ринок землі, під час купівлі земельної ділянки покупець повинен буде пред’явити декларацію про свої доходи. Про це заявив глава Держагентства земельних ресурсів Сергій Тимченко.
«Купуючи ділянку землі, людина повинна буде надавати декларацію, в якій будуть чітко вказані джерела її доходів», – зазначив він.
На думку Тимченка, дана вимога повинна виключити можливість концентрації земельних наділів у одного власника через афілійованих осіб. «Такого не буде, що комусь дали гроші, і хтось щось купив. Людина буде зобов’язана показати ті гроші, за які вона планує придбати земельну ділянку», – додав він.
Як повідомив президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошіль, який брав участь у розробці законопроекту, максимальний розмір земельної ділянки, який зможе придбати один покупець, залежно від регіону коливатиметься від 900 до 2,1 тисячі гектарів.
За його словами, розмір максимального земельного наділу становитиме 900 гектарів у Закарпатті, в той час, як для зони степів і напівстепів він буде максимальним.
Експерт також зазначив, що правом на придбання земельних наділів володітимуть лише фізичні особи або фермерські господарства. За його словами, обмеження стосуватиметься не лише однієї особи, а й пов’язаних осіб. «Якщо це буде сім’я, де і на дружині, і на чоловікові будуть ділянки, то таку концентрацію можна буде призупинити», – зазначив він. Кошіль також повідомив, що попередженню концентрації земельних ресурсів у руках обмеженим кола осіб має сприяти і українське антимонопольне законодавство.

(За матеріалами газети "Реклама на село")