У І кварталі по області проведено 612 перевірок дотримання вимог земельного законодавства. За їх підсумками виявлено 492 порушення на площі 4550 га. З метою їх усунення видано 492 приписи. Крім того, складено 130 протоколів про адміністративні правопорушення.
Винесено 110 постанов про притягнення винних до адміністративної відповідальності. Відповідно до неї нараховано штрафів на суму більш як 24 тисячі гривень. У добровільному порядку сплачено майже 7 тис. грн.
Також нарахована шкода, заподіяна земельним ресурсам внаслідок порушень вимог земельного законодавства. Серед характерних проблем – самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту). У виявлених 49 випадках на площі 131,3 га нараховано штрафів на понад 215 тис. грн. З них сплачено до бюджетів різних рівнів майже 188 тис. грн.
Крім заходів адміністративного впливу, до органів прокуратури направлено 3 матеріали справи. По них вживатимуться заходи прокурорського реагування. Серед них 2 матеріали, в яких вбачаються ознаки злочину.